Rusia analizează propunerile Italiei privind reglementarea situaţiei din Ucraina

Ziarul Financiar 23.05.2022

Moscova studiază planul Romei de soluţionare a situaţiei din jurul Ucrainei, aceste propuneri urmând să fie evaluate în urma unei analize, a declarat luni ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrey Rudenko, potrivit TASS.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a înaintat ONU şi partenerilor din G7 o propunere privind o soluţionare paşnică în Ucraina, care prevede o încetare a focului, precum şi un tratat privind „teritoriile contestate” şi un acord multilateral general privind garanţiile de securitate în Europa.

„[Planul] nu este discutat între Rusia şi Italia. L-am primit recent. Îl studiem. Când îl vom termina de analizat, vom oferi o evaluare”, a declarat înaltul diplomat ca răspuns la o întrebare pe această temă, relatează TASS.

Joi, La Repubblica a relatat că ministrul italian de externe Luigi Di Maio a înaintat ONU şi partenerilor din G7 o propunere privind o soluţionare paşnică în Ucraina, care prevede o încetare a focului, precum şi un tratat privind „teritoriile contestate” şi un acord multilateral general privind garanţiile de securitate în Europa.

O sursă diplomatică italiană a declarat pentru TASS că această propunere se află în stadiul iniţial de discuţii şi ar putea pune bazele procesului de negociere.