Blocurile intră în vizorul programului Valul Renovării: costurile de consolidare şi renovare sunt cuprinse între 200 şi 500 de euro pe metru pătrat

Autor: Alina-Elena Vasiliu 24.05.2022

♦ Bugetul disponibil momentan este de 773,7 milioane de euro, iar până acum au fost depuse peste 1.000 de proiecte în căutare de finanţare ♦ În această sumă sunt însă incluse şi proiectele care presupun renovarea clădirilor publice.

Blocurile de locuinţe şi casele individuale sunt parte din programul Valul Renovării, care presupune renovarea integrată şi energetică, astfel încât stocul de locuinţe din România să fie îmbunătăţit. Finanţarea pentru acest program vine prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Pentru clădirile rezidenţiale multifamiliale, costul unitar pentru lucrările de consolidare seismică este de 500 de euro pe metru pătrat (arie desfăşurată), fără TVA, pentru lucrările de renovare moderată este de 200 de euro pe metru pătrat (arie desfăşurată), fără TVA, iar pentru lucrările de renovare aprofundată este de 250 de euro pe metru pătrat (arie desfăşurată), fără TVA“, spun reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA).

Bugetul disponibil momentan este de 773,7 milioane de euro, iar până acum au fost depuse peste 1.000 de proiecte în căutare de finanţare. În această sumă sunt însă incluse şi proiectele care presupun renovarea clădirilor publice.

„Prin intermediul Componentei C5 - Valul Renovării, se propune îmbunătăţirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienţei energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu şi a tranziţiei către clădiri verzi şi inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică şi calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanţelor fondului construit şi asigurarea capacităţii tehnice pentru implementarea investiţiilor“, mai adaugă reprezentanţii ministerului.

Pentru finanţarea lucrărilor de consolidare, clădirile rezidenţiale multifamiliale vor îndeplini mai multe condiţii: prezintă un regim de înălţime de minimum PĂ3 etaje sau de minimum 10 apartamente; sunt încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasele de risc seismic 1 şi 2; vor avea o anumită valoare de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare la cutremur, potrivit hărţii de zonare a teritoriului României.

Valul renovării este un program pentru care s-au alocat în total 2,2 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi care presupune că 4 milioane de metri pătraţi de clădiri rezidenţiale multifamiliale şi circa 2,5 milioane de metri pătraţi de clădiri publice vor fi ţinta unor procese de renovare. Prin componenta „Valul Renovării“, România va avea 2.000 de clădiri publice, rezidenţiale şi de patrimoniu istoric renovate şi 1.500 de blocuri renovate, precum şi un registru naţional al clădirilor, se arată în PNRR.