Creşteri semnificative marţi pe principalele acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti. Avans de 7% şi 5,7% pe TeraPlast, respectiv One United. MedLife urcă cu 4,2%

Autor: Eduard Ivanovici 24.05.2022

În prima oră de tranzacţionare de marţi, 24 mai 2022, principalele acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti înregistrau creşteri considerabile, notând în acest sens evoluţiile TeraPlast (TRP) şi One United Properties (ONE). Cele două companii erau pe plus cu 7%, respectiv 5,7% la ora publicării ştirii, conform datelor BVB.

De asemenea, acţiunile MedLife (M) şi Banca Transilvania (TLV) urcau cu 4,2%, respectiv 2,1%. Indicele BET era pe plus cu 1%, în timp ce principalele burse din Europa se aflau în teritoriu negativ. De unde vine decorelarea?

„Nu văd ca vreuna dintre măsurile anunţate să aibă un impact direct asupra acestor companii. La MedlLfe poate fi vorba de acel raport de analiză realizat de Erste care au setat un preţ ţintă de 28,5 lei. Iar in cazul Teraplast, volumul nu este semnificativ, poate fi vorba doar de faptul ca a scazut prea mult in ultima perioada si unii au considerat ca ar fi un moment bun de intrare”, spune Antonio Oroian, broker în cadrul Goldring.

Ieri, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, liderii coaliţiei de guvernare, au anunţat lansarea unui pachet de măsuri socio-economice de 1,1 miliarde de euro, printre care se numără amânarea cu nouă luni a ratelor la bănci a persoanelor şi companiilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, măsurile urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie.

Evoluţia de astăzi a bursei vine, totodată, după ce Wall Street-ul a înregistrat unele dintre cele mai mari creşteri din ultima perioadă în urma sesiunii de tranzacţionare de luni: Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 au crescut cu 2% şi 1,9%, iar Nasdaq Composite s-a apreciat cu 1,6%.

Între timp, astăzi, principalii indici bursieri din Europa se află în teritoriu negativ. La Londra, FTSE 100 scădea cu 1% la 11:00, ora României, iar DAX 30 din Frankfurt cobora cu 1,3%. CAC 40 din Paris înregistra un declin de 1,7% iar indicele milanez FTSE MIB pierdea 1,4%, conform MarketWatch. Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus 1,3%