Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra semnează un memorandum de înţelegere pentru a dezvolta primul reactor modular mic pe un amplasament din România

Autor: Eduard Ivanovici 24.05.2022

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), furnizorul de tehnologie pentru reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) NuScale şi grupul de companii E-Infra au semnat astăzi un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor SMR din Romania pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti, memorandumul a fost semnat în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA.

În urma memorandumului, companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice şi activităţi de licenţiere şi autorizare pe amplasamentul din Doiceşti, locaţia selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR.

USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare şi evaluare a mai multor amplasamente din Romania, inclusiv locaţii cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi înlocuite cu reactoare modulare mici.

Amplasamentul selectat, fosta termocentrala de la Doiceşti dezafectată, respectă criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu şi pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

În mod specific, memorandumul subliniază etapele semnificative pentru Nuclearelectrica şi NuScale în dezvoltarea tehnologiei de producere a energiei electrice în bandă, sigură şi accesibilă, cu zero emisii de carbon, pe amplasamentul de la Doiceşti, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Totodată, companiile vor avansa analizele pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale NuScale cu 6 module, 462 MWe pe amplasamentul Doiceşti. Se estimează ca centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de munca în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta Romania să evite eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an, se arată în raport.

„Vechea centrală pe cărbune de la Doiceşti va reveni la Sistemul Energetic National, cu aceeaşi putere instalată, într-o tehnologie ultra-modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viaţă. Este un model reaplicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic şi economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilităţi.” a declarat Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie E-Infra, holding ce include Nova Power & Gas.

La ora 14:00, acţiunile SNN urcau cu 0,67% pe tranzacţii de 280.000 de lei, potrivit datelor BVB. Compania deţinută majoritar de statul român ajungea la o capitalizare de 13,6 miliarde de lei.