Business internaţional. BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, îşi actualizează în scădere ratingul pentru acţiunile americane

Autor: Eduard Ivanovici 24.05.2022

Rezerva Federală (Fed - banca centrală din Statele Unite) se află momentan în dificila situaţie în care trebuie să pună în balanţă majorarea ratelor dobânzilor, nivelul istoric al inflaţiei, ajunsă la maximul ultimilor 40 de ani, şi şansele ca economia să intre în recesiune.

Poziţia în care să găseşte Fed a forţat BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial, care gestionează aproximativ 10.000 de miliarde de dolari, să actualizeze în scădere acţiunile americane, oferindu-le astfel un rating „neutru”, relatează Business Insider.

Ieri, acţiunile din SUA au avut una dintre cele mai bune şedinţe de tranzacţionare din ultimele luni: plus 2% pe Dow Jones, 1,9% pe S&P 500 şi 1,6% pe Nasdaq Composite.

„Schimbarea realizată de Fed aduce în discuţie riscurile conform cărora pieţele cred că ratele dobânzilor vor rămâne restrictive. Selloff-ul din ultimele 12 luni reflectă parţial acest lucru, însă nu vedem niciun catalizat pentru o potenţială revenire. Dacă vor majora prea mult dobânda de referinţă, riscă să declanşeze o recesiune. Dacă nu vor creşte ratele suficient de mult, inflaţia riscă să scape de sub control. Este greu să vedem un deznodământ perfect”, scrie BlackRock.

Preşedintele Fed Jerome Powell susţine că rezilienţa nivelului de consum şi caracterul puternic al pieţei muncii reprezintă aspecte care pot facilita traversarea unui mediu caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor.

Piaţa se aşteaptă ca Fed să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază în fiecare dintre următoarele două întâlniri ale băncii centrale americane. La începutul lunii mai, Fed a ridicat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creştere din 2000 încoace.

Ritmul alert de majorare a dobânzilor, combinat cu planurile de reducere a bilanţului de active Fed, înseamnă că banca centrală va ajuta mai greu economia în cazul unei posibile încetiniri, spune BlackRock, adăugând că deteriorarea economiei chineze îşi va spune cuvântul asupra creşterii înregistrate de PIB-ul global în 2022.

Gigantul american şi-ar putea schimba părerea asupra acţiunilor doar în cazul în care Fed decide să majoreze ratele dobânzilor într-un ritm mai încet, scenariul fiind posibil doar dacă inflaţia începe să scadă semnificativ.