Cristian Popa, BNR, în cadrul unei dezbateri Confidex: Inflaţia se hrăneşte cu inflaţie. Dacă o scapi de sub control, vei avea o recesiune şi mai mare

Autor: Alina-Elena Vasiliu 24.05.2022

Cel mai dăunător efect al inflaţiei este că avem impresia că ne merge bine, că avem bogăţie, dar de fapt acea bogăţie nu e creată în mod real, este de părere Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

„Societatea are de ales între aceste două lucruri, între a pune capăt acum şi a spune «Stop, nu o să intrăm într-un scenariu de tip stagflaţie!», dar asta înseamnă criză – şi acesta este scenariul care anticipez eu că va urma –, sau a continua cu aceleaşi procese care au avut loc şi până acum şi să o ducem în continuare cu această inflaţie care va tot creşte. Diferenţa este că un scenariu nu este unul care să meargă pe termen lung. Nu o să putem să ducem în continuare structura aceasta a economiei inflaţionistă încă 10-20 de ani. La un moment dat, distracţia se va opri”, a spus Claudiu Năsui în cadrul unei dezbateri organizate de Impetum Group, pornind de la studiul Confidex.

El a adăugat că BNR, comparativ cu alte bănci naţionale din alte ţări, a avut o politică monetară mai bună, mai sănătoasă, dar şi că România putea fi mai pregătită pentru criza care va veni.

Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al BNR, a spus, la rândul său, că inflaţia este „o boală, o taxă parşivă”.

„În lupta cu această boală, pot fi şi efecte secundare ale creşterii dobânzilor. În România, noi sperăm să găsim acea cale de mijloc. Însă ţinta este să stârpeşti boala. Inflaţia se hrăneşte cu inflaţie. Dacă o scapi de sub control, vei avea o recesiune şi mai mare. Ai de ales între ceva rău şi ceva relativ mai puţin rău”, a spus Cristian Popa.

El spune că inflaţia a ajuns la 13,8% deoarece avem costuri mai mari cu combustibilii, cu gazele, cu transportul, la care se adaugă problemele din lanţurile de aprovizionare, care s-au văzut în costurile cu produsele agroalimentare.

La rândul său, Andrei Cionca, CEO al Impetum Group, spune că, deşi toată lumea vede o creştere a inflaţiei, businessurile din România sunt mai degrabă optimiste.

„În general, inflaţia nu afectează într-o primă fază companiile, iar pentru companii creşte cifra de afaceri, cresc rezultatele etc. De aceea, probabil, oamenii de afaceri, în răspunsurile lor, nu sunt foarte panicaţi. Deşi toţi văd că va creşte inflaţia, noi suntem într-un maxim de optimism. Dacă ne uităm strict la cifre, avem un trimestru I istoric, cel mai bun trimestru I din istoria multor companii, în bani, în cifra de afaceri”, a spus Andrei Cionca.

Potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022, publicate de Impetum Group, managerii români sunt mult mai încrezători în viitor, deşi presiunea noilor crize este resimţită de cei mai mulţi dintre ei. 76% consideră că vor fi afectaţi într-o mare măsură de războiul din Ucraina, agricultura şi industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor, însă indicele de încredere în economie este mai ridicat decât în perioada de debut a pandemiei.

Confidex a fost iniţiat la scurt timp de la debutul pandemiei cu scopul de a oferi o radiografie reală a economiei actuale. În ediţiile Confidex de până acum, peste 2.500 de manageri din companii care însumează peste 150.000 de angajaţi au răspuns chestionarelor. Indicele Confidex a fluctuat de-a lungul celor cinci trimestre, de la o valoare de 40 la începutul pandemiei la o valoare de 47,8 în prezent.

Studiul Confidex acoperă un eşantion de companii din sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură industrie şi energie electrică, construcţii, comerţ, transport, distribuţie, depozitare, servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri. Datele studiului au fost culese în perioada 28 martie - 29 aprilie 2022.