ZF Agropower. Alina Creţu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România: Este necesară o monitorizare a modului în care va traversa prin România cantitatea de cereale care vine din Ucraina şi a modului în care va impacta fermierul din România

Autor: Florentina Niţu 27.05.2022

Alina Creţu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, consi­deră că este necesară o monitorizare a modului în care va traversa prin România cantitatea de cereale care vine din Ucraina, pentru că vor exista cantităţi importante şi este posibil să vedem un blocaj în ceea ce priveşte logistica, având în vedere că se apropie perioada de recoltare.

Fără această monitorizare, ea se aşteaptă la diminuarea necesa­rului de transport pentru fer­mierii români, creşterea costu­rilor de transport şi ulterior sincope majore în portul Constanţa.

„Înţelegem ce înseamnă scoaterea cerealelor din Ucraina şi importanţa pro­duc­ţiei agricole a Ucrainei pentru Europa. Statele vestice aşteaptă această producţie şi se aşteaptă ca acest coridor să funcţioneze şi de aceea este necesară o monitorizare a modului în care va traversa prin România această cantitate de cereale şi a modului în care va impacta direct fermierul din România, care va apela la aceleaşi firme de transport şi va apela la aceleaşi drumuri pen­tru a duce cerealele în port“, a spus Alina Creţu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Din Ucraina, care are doar două porturi funcţionale - Izmail şi Reni - ar trebui să iasă în următoarele trei luni 20 de milioane de tone de cereale. Andrei Rudenko, ministrul ad­junct de externe al Rusiei, a de­clarat că Moscova este dis­pusă să creeze un coridor uma­nitar care să asigure trece­rea în sigu­ranţă a navelor care transportă alimente din por­turi, dar în schimb vrea să fie ridicate sancţiunile împotriva Rusiei, potrivit informaţiei publicate de The Wall Street Journal.

Alina Creţu mai spune că este o perioadă în care fermierii sunt îngrijoraţi, pe de o parte pentru că există război într-o ţară vecină României, o ţară care are o agricultură puternică şi este un jucător important pe piaţa mondială a cerealelor, şi pe de altă parte ne îngrijorăm legat de aceste coridoare care ar urma să tranziteze România cu cereale.

„Colegii noştri din diferite zone ale ţări, din Moldova şi din Bărăgan în special, sunt îngrijoraţi pentru că ştiu cât de complicată este infrastructura şi logistica din România. Avem portul Constanţa prin care exportăm o cantitate importantă din cereale din România şi sperăm ca modul în care ajung cerealale fermierilor români în port să nu ducă la sincope majore“, a afirmat Alina Creţu.

Ea menţionează că dacă s-ar putea depozita mai mult în România, cu siguranţă s-ar depozita mai mult, însă nu mulţi fermieri nu au baze sau silozuri în care să-şi pună cerealele.

„Problema este că o mare cantitate de cereale este vândută la recoltare sau imediat după recoltare, peste jumătate, şi ne întrebam ce facem cu ea în această situaţie. Estimările sunt că vom avea o cantitate de 9-9,5 milioane de tone de grâu, dar s-ar putea să mai scadă, pentru că nu am avut condiţii foarte bune în anumite zone ale ţării. Suntem îngrijoraţi pentru că comercianţii vor pune o presiune pe producătorii agricoli care vor vinde imediat după ce au recoltat“, a mai spus Alina Creţu.

Ieri, în jurul orei 14:00, pe bursa paneuropeană EuroNext de la Paris preţul grâului şi al rapiţei, care vor fi culese la mijlocul lunii iunie, era de 398 euro/tonă, respectiv 798 euro/tonă. În cazul grâului, preţul este cu 60% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în cazul rapiţei cu 44%. Preţurile au crescut exponenţial odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, dar ulterior s-au mai temperat, însă sunt în continuare preţuri foarte bune pentru materiile prime agricole.