Veşti bune: Comisia Europeană cere acceptarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen

Ziarul Financiar 24.05.2022

Raportul privind starea spaţiului Schengen pentru 2022, prezentat marţi de Comisia Europeană, reiterează importanţa finalizării spaţiului Schengen şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestuia.

Potrivit unui comunicat al CE, este prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport, în urma Strategiei privind spaţiul Schengen adoptată anul trecut. Raportul privind starea spaţiului Schengen va constitui baza pentru discuţiile dintre deputaţii Parlamentului European şi miniştrii afacerilor interne care vor avea loc cu ocazia Forumului Schengen din 2 iunie şi a viitorului Consiliu Schengen din 10 iunie.

„Spaţiul Schengen a unificat continentul nostru şi este emblematic pentru modul de viaţă european. În ultimul an, am luat măsuri decisive pentru a consolida şi mai mult guvernanţa Schengen şi pentru a restabili încrederea în acest motor esenţial al economiei. Rapoartele de astăzi reflectă angajamentul neclintit de a asigura faptul că spaţiul Schengen iese mai puternic din provocările cu care s-a confruntat”, a declarat vicepreşedintele Margaritis Schinas.

Raportul stabileşte o listă de acţiuni prioritare pentru perioada 2022-2023 care urmează să fie abordate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, precum:

-punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice şi a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor;
-valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră;
-asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor;
-asigurarea faptului că Frontex îşi atinge întregul potenţial al mandatului său;
-eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioadă îndelungată la frontierele interne şi
-adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.

„Raportul reiterează, de asemenea, importanţa finalizării spaţiului Schengen şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spaţiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”, se arată în comunicat.

Raportul prezintă, de asemenea, priorităţile care rezultă în urma evaluărilor Schengen.

„Deşi evaluările Schengen din ultimii ani au arătat că, în general, statele membre pun în aplicare în mod adecvat normele Schengen, există unele domenii în care se pot aduce îmbunătăţiri. Rezultă, aşadar, că mecanismul de evaluare este eficace şi duce la consolidarea continuă a spaţiului Schengen. Sunt necesare eforturi suplimentare, în special în domeniul returnării şi al Sistemului de Informaţii Schengen. Într-adevăr, într-un spaţiu fără controale la frontierele interne, cooperarea poliţienească solidă între statele membre, alături de punerea în aplicare eficace a sistemelor informatice la scară largă, în special a Sistemului de Informaţii Schengen, precum şi politicile eficace în materie de returnare şi de vize sunt indispensabile”, mai transmite CE.