Disciplină japoneză aplicată pe Bursa românească sau cum faci sutele de euro să devină milioane. „Este o continuă educaţie“

Autor: Tibi Oprea 25.05.2022

♦ lnvestitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, îşi expun strategiile şi convingerile pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi“ şi pentru a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor“ găzduită de Business Magazin.

Absolventă de fizică nucleară şi pasionată de sporturi de anduranţă, Carmen Bobu a învăţat să tranzacţioneze pe bursa din Tokio şi s-a întors acasă, în România, să facă acelaşi lucru. De la economii de ordinul sutelor de euro pe care le-a investit la bursă în anii 2000, astăzi vorbeşte de milioane de euro în acţiuni româneşti. Care a fost reţeta ei?

„Am avut ocazia să merg în Japonia în 1999 şi am locuit acolo 18 ani. Când am ajuns nu ştiam absolut nimic despre piaţa de capital, dar toată lumea era educată financiar şi ancorată la piaţă şi aşa am ajuns s-o descopăr şi eu. Bursa de la Tokyo funcţionează de la ora 09:00 până la ora 15:00, iar la închiderea şedinţei toată lumea stătea aproape hipnotizată şi urmărea cotaţiile. Am fost uimită, nu ştiam de această lume“, povesteşte Carmen Bobu, de profesie inginer fizician, dar şi cu alte valenţe.