Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Horia Braun, Erste AM: Ce s-a întâmplat în primul trimestru a fost mai degrabă o recalibrare a evaluării companiilor. În T2 ar trebui să vedem mai consistent efectele noilor conjuncturi

Autor: Eduard Ivanovici 25.05.2022

Pe lângă rezultatele la T2/2022, investitorii vor analiza gradul de îndeplinire a bugetelor stabilite la începutul anului ♦ Pieţele se aşteaptă ca profiturile emitenţilor să se ajusteze substanţial în cel de-al doilea trimestru.

După un T1/2022 în care companiile incluse în BET au înregistrat cumulat venituri de 29,2 miliarde de lei, în creştere cu 90% faţă de ace­laşi trimestru al anulului trecut, şi un profit net de 5,5 mld. lei, plus 66%, dar în care evo­luţia acţiunilor a fost puternic afectată de contextul geopolitic, societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti se tranzacţio­nea­ză în prezent la multipli PER (raportul preţ/ profit din ultimele 12 luni) mai buni prin comparaţie cu nivelul de la finele lui 2021.

„Primul trimestru nu este un «game-changer». Ce s-a întâmplat în T1 pe pieţe a fost mai degrabă a recalibrare a evaluării companiilor, deci partea de profituri nu s-a ajutat în mod semnificativ. În schimb, s-au ajustat preţurile astfel încât multe acţiuni se tranzacţionează astăzi la nişte multipli PER mult mai favorabili decât la sfârşitul anului trecut. Asta este valabil în România, cât şi pe pieţele externe“, spune Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din România, în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Managerul susţine că incertitudinea nu va dispărea în următoarea perioadă, care ar putea fi marcată de o încetinire mai alertă a economiei, existând posibilitatea ca sectorul financiar – care este, în general, ciclic – să se confrunte cu o serie de efecte negative. Astfel, cum vor influenţa rezultatele la T2/2022 sentimentul general al pieţei?

„Ar trebui să se vadă mai consistent efectele noilor conjuncturi şi cele date de contextul geopolitic, efectele războiului şi creşterii preţurilor materiilor prime şi combustibililor în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, acea încetinire economică – faţă de care există temeri mai însemnate – ar trebui să se manifeste într-un fel sau altul, iar rezultatele din T2 şi mesajul pe care companiile listate privind posibili­tatea de a-şi atinge bugetele stabilite la începutul anului vor fi semnale importante de urmărit de către jucătorii din piaţă“, adaugă Horia Braun.

Horia Braun consideră că, momentan, există riscuri de neîndeplinire a bugetelor din cauza volatilităţii şi incertitudinii din ringul bursier, atât pe pieţele de bunuri şi servicii, cât şi pe pieţele financiare. În consecinţă, o bună diversificare a investiţiilor are tot mai mult sens în condiţiile actuale, explică reprezentantul Erste, chiar dacă strategia nu a funcţionat prin prisma evoluţiei acţiunilor şi obligaţiunilor în primele luni ale anului, ambele clase de active fiind trase în jos de înăsprirea politicilor monetare.

„Cred că ne apropiem de momentul în care preţurile acţiunilor şi obligaţiunilor nu vor mai fi atât de corelate. Obligaţiunile arată interesant din perspectiva randamentelor în momentul de faţă, mai ales în România, trebuind să facă parte din orice portofoliu, poate chiar să aibă o pondere mai însemnată în perioada actuală. În cazul acţiunilor aş fi mai degrabă neutru pentru că trebuie să vedem dacă încetinirea economică se va vedea şi în profituri“, adaugă CEO-ul.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Cum datele economice au fost mai puţin favorabile în ultima perioadă, piaţa înglobează aceste informaţii în preţuri. Cred că evoluţia ulterioară a pieţei va depinde mult de ceea ce vom vedea în plan economic – dacă vom vedea un vârf al inflaţiei care să fie depăşit şi o tendinţă descendentă în a doua jumătate a acestui an, aşa cum se aşteaptă majoritatea investitorilor. Desigur, rămâne de evaluat care va fi costul în termenii creşterii economice şi a profiturilor companiilor listate.

În general, rezultatele din primul trimestru au fost bune din punct de vedere financiar, beneficiind conjunctural de configuraţia pieţei, care este destul de puternic ancorată în sectoarele energetic şi financiar-bancar.

Încă vedem un avânt al activităţii economice reflectat în profiturile companiilor listate. Sigur că există diferenţe, dar, în mare, şi în Statele Unite, de exemplu, cifrele au bătut aşteptările analiştilor.