S-a dat startul pentru înscrierile în pre-acceleratorul StepFWD

Autor: Ioana Niţă 24.05.2022

StepFWD, programul de pre-accelerare realizat în parteneriat cu Google for Startups, Orange România şi Algolia, a dat startul înscrierilor pentru ediţia de anul acesta, zece start-up-uri de tehnologie aflate la început de drum urmând să fie alese pentru cohorta din 2022. Pre-acceleratorul StepFWD pune accent pe diversitatea ecosistemului antreprenorial, militând pentru incluziune şi echilibru în componenţa echipelor, acesta fiind de altfel şi unul dintre criteriile de selecţie ale proiectelor. Perioada de înscrieri se încheie pe 2 octombrie 2022, iar programul se va desfăşura între 24 octombrie 2022 şi 16 ianuarie 2023.

“După trei ani de StepFWD am reuşit să contribuim la dezvoltarea a peste 30 de start-up-uri din 13 industrii diferite, cu peste 25% dintre ei reuşind să ridice cel puţin o rundă de investiţie şi încă un sfert mergând mai departe prin programe de accelerare locale şi internaţionale. Totodată, suntem mândri că am reuşit să aducem în prim-plan diversitatea, având echilibru de gen între fondatorii participanţi în pre-accelerator, aceştia fiind localizaţi în 7 ţări europene, cu cel mai tânăr antreprenor având 21 de ani şi cel mai în vârstă 53. Nu am fi putut ajunge aici fără ajutorul comunităţii noastre de mentori care au experienţă în a construi start-up-urile proprii sau lucrează zi de zi alături de start-up-uri de technologie atât din ecosistemul din România cât şi cel internaţional”, a declarat Liviu Cadariu, directorul programului.

Programul StepFWD se adresează în special start-up-urilor de tehnologie aflate la început de drum, care vor să îşi dezvolte afacerea, însă aplicaţiile sunt deschise atât pentru echipele care au dezvoltat deja un prototip / o idee validată a produsului, cât şi pentru cele care au ajuns să aibă primii clienţi plătitori.

Selecţia celor 10 startup-uri este realizată de echipa StepFWD împreună cu lead mentorii implicaţi în program şi constă în evaluarea aplicaţiei şi un interviu cu echipa. Criteriile luate în calcul la evaluare constau în experienţa şi istoricul de colaborare a fondatorilor, valoarea adăugată pe care o aduce business-ul în industria care operează, tracţiunea produsului, mărimea pieţei, precum şi diversitatea echipei.

Echipele selectate în cadrul pre-acceleratorului StepFWD vor participa la workshop-uri practice, sesiuni de mentorat susţinute de antreprenori şi profesionişti în domeniu şi vor avea acces atât la oportunităţi de networking, cât şi la discuţii cu investitori locali şi internaţionali.

Ediţia din 2022 a pre-acceleratorului revine cu o perioadă mai lungă şi aduce o separare a conţinutului vizat în cadrul activităţilor. Prima parte a programului vizează o zonă de învăţare cu subiecte relevante pentru antreprenorii la început de drum, printre care se numără strategia de monetizare, descoperirea nevoilor clienţilor, dezvoltarea unui produs, vânzări, marketing, negocierea unei investiţii, pregătirea pitch-ului sau aspecte legale care trebuie avute în vedere. În a doua parte, echipele vor primi feedback pe provocările lor prin sesiunile de mentorat şi îşi vor rafina pitch-ul pentru prezentarea finală. Pentru a treia parte, fondatorii vor avea facilitate sesiuni de discuţii cu investitori din România şi din zona CEE.

La finalul StepFWD, cele 10 echipe finaliste îşi vor prezenta afacerea şi progresul înregistrat în cadrul Demo Day, un eveniment de celebrare care va aduce împreună actori importanţi din ecosistemul de tehnologie la nivel local şi regional, alături de investitori de tip angel şi fonduri de investiţii.

“Personal m-am implicat încă de la început în StepFWD ca mentor pentru că mă regăsesc atât în valorile echipei organizatoare cât şi în povestea fiecărui fondator care este selectat în pre-accelerator. Ca antreprenor cred că este nevoie de câteva valori care să te ghideze în tot ceea ce faci: curajul de a înfrunta obstacolele care cu siguranţă vor apărea, încrederea în tine şi în echipă că puteţi depăşi eşecurile de moment, grija faţă de membrii echipei, de clienţi, parteneri sau investitori, candoarea în faţa realităţilor care ţi se aştern şi care de cele mai multe ori îţi solicită o decizie matură şi modestia de a înţelege că nu totul este în controlul tău, deci de a păstra o mentalitate de creştere continuă - atât a ta cât şi a celor din jurul tău.
Din aceste considerente, Algolia s-a alăturat oficial listei de parteneri care susţine diversitatea în antreprenoriatul din România (şi nu numai), StepFWD fiind doar unul dintre numeroasele proiecte în care dorim să ne implicăm în perioada următoare”, a menţionat Ciprian Bordescu, Head of Algolia România.