Afaceri de la Zero. Nicoleta Dreguş şi Marius Ibincianu au deschis Acasă, o unitate de cazare din Lupeni, judeţul Hunedoara, dar îşi doresc să promoveze zona prin crearea unui punct gastronomic local

Autor: Miruna Diaconu 25.05.2022

Investiţia în prima casă a ajuns la circa 30.000 euro, însă creşterea preţurilor la materialele de construcţii a dus costul celei de-a doua căsuţe la suma de 47.000 euro.

Nicoleta Dreguş şi Marius Ibincianu au construit două unităţi de cazare în Lupeni, judeţul Hunedoara, pe care le-au denumit Acasă, însă dorinţa lor de a promova zona i-a determinat să meargă mai departe şi să lucreze la crearea unui punct gastronomic local prin care să atragă mai mulţi turişti.

Povestea afacerii a început chiar înainte de pandemie, însă criza sanitară a reprezentat un impuls pentru cei doi antreprenori, care s-au simţit nevoiţi să grăbească paşii în deschiderea unităţii de cazare.

„Am locuit în Anglia, în Londra, noi am trăit acolo ca o familie, după o perioadă, am rămas văduv şi Nicoleta la fel, acesta este un motiv în plus pentru care ne-am întâlnit, nu îmi mai găseam sens şi nu mai aveam nicio direcţie acolo şi atunci s-a născut Acasă, apoi am revenit în ţară“, spune Marius Ibincianu, coproprietar al unităţii de cazare.

Ideea proiectului a venit încă din 2019, când a fost achiziţionat terenul pe care se află unitatea de cazare, însă Nicoleta Dreguş este de părere că pandemia i-a ajutat.

„Noi deja am depus actele la acea vreme pentru începerea proiectului şi pandemia ne-a ajutat să grăbim un pic lucrurile pe care le-am fi făcut în mod normal mai lent, l-a adus şi pe Marius acasă şi am început proiectul“, spune ea.

Acasă este formată din două căsuţe A-Frame, iar prima a fost deschisă în luna decembrie a anului trecut, pe când a doua a primit turişti o lună mai târziu. Investiţia în prima casă a ajuns la circa 30.000 euro, însă creşterea preţurilor la materialele de construcţii a dus costul celei de-a doua căsuţe la suma de 47.000 euro. Mai mult, de construcţia celor două case s-au ocupat Nicoleta Dreguş şi Marius Ibincianu din lipsa forţei de muncă din zonă.“

 „Cele două case au o capacitate de cazare de şase persoane fiecare, iar preţul ajunge la 1.200 lei pe noapte în timpul weekendului pe perioada iernii, iar la 800 lei pe noapte în timpul weekendului pe perioada verii.

„Noi am construit căsuţele, prima problemă pe care am descoperit-o local este că forţa de muncă este inexistentă, cei care ştiu despre ce e vorba în domeniu sunt fie foarte ocupaţi, fie plecaţi din zonă şi a trebuit să ne ocupăm noi. Doar noi am construit căsuţele, am avut un ajutor din partea unui coleg din Lupeni, cu care colaborăm în continuare“, spune Marius Ibincianu.

Prin proiectul Acasă, cei doi antreprenori îşi doresc să promoveze şi zona Lupeni-Straja, care este cunoscută pentru sporturile de iarnă, însă, pe timpul verii, numărul turiştilor este foarte mic. Antreprenorii vor să le pună la dispoziţie turiştilor o serie de activităţi precum drumeţii sau plimbări cu bicicletele electrice. Totodată, cei doi antreprenori îşi propun crearea unui punct gastronomic pentru a putea atrage mai mulţi turişti în zonă.

„Vom face un loc de joacă pentru copii, iar proiectul nostru se dezvoltă în continuare. De asemenea, vom crea un loc de luat masa care se va numi Casa Momârlanului, va fi un punct gastronomic local unde noi le vom oferi produse tradiţionale, încercăm să îi implicăm şi în activităţi specifice zonei, cules de zmeură, de afine, să facem dulceţutir, zacuscă, aceasta este promovarea noastră şi pe timp de vară. Serviciile se vor adresa în primul rând oaspeţilor noştri care sunt cazaţi, dar vom face astfel încât şi alţi turişti să se bucure de ceea ce oferim noi“, explică Nicoleta Dreguş.

De la deschiderea unităţii de cazare şi până în prezent, au existat cereri din partea turiştilor, însă multe dintre acestea s-au concentrat în periaoda sezonului de iarnă, zona fiind recunoscută pentru staţiunea de schi Straja.

„În extrasezon am fost ocupaţi, dar nu în limita dorită de noi, am avut oaspeţi, trebuie să mai lucrăm puţin la promovare pentru perioada din extrasezon, avem o echipă în spate care ne ajută, e vorba de fiica mea şi partenerul ei, care se ocupă cu promovarea pe diverse platforme. Sperăm ca în continuare să modificăm puţin percepţia turistului referitor la locurile de vizitat vara în România“, spune Marius Ibincianu. Miruna Diaconu.

Cele două case au o capacitate de cazare de şase persoane fiecare, iar preţul ajunge la 1.200 lei pe noapte în timpul weekendului pe perioada iernii, iar la 800 lei pe noapte în timpul weekendului pe perioada verii.

 

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business