JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, spune că Bitcoin ar putea să crească cu 28% şi reprezintă acum activul său alternativ preferat. Moneda, minus 37% în 2022

Autor: Eduard Ivanovici 25.05.2022

JPMorgan Chase, principala bancă americană în funcţie de numărul de active, spune că preţul corect al Bitcoin este cu 28% peste nivelurile actuale, sugerând o „îmbunătăţire semnificativă” după dramaticele scăderi pe care le-a înregistrat industria crypto anul acesta, scrie Business Insider.

Banca susţine că monedele digitale au depăşit industria imobiliară şi au devenit astfel activul său alternativ preferat, segment ce nu ia în calcul active „tradiţionale”, precum acţiunile şi obligaţiunile.

Gigantul din Statele Unite spune, de asemenea, că preţul corect al monedei este de 38.000 de dolari, cu 28% peste nivelul de 29.700 de dolari afişat astăzi. Astfel, JPMorgan vede în viitor o serie considerabilă de creşteri pentru Bitcoin şi, în general, pentru piaţa criptomonedelor.

Industria crypto a suferit declinuri masive în 2022, confruntându-se cu o inflaţie ridicată şi, implicit, cu majorarea ratelor dobânzilor, războiul din Ucraina şi încetinirea economiei chineze, aspecte care i-au determinat pe investitori să renunţe la activele de risc.

Bitcoin a scăzut cu 37% de la începutul anului, în timp ce Ethereum este pe minus cu circa 48%. Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor s-a prăbuşit de la 3.000 de miliarde de dolari în noiembrie anul trecut  la 1.300 de miliarde de dolari în mai 2022.

Totuşi, JPMorgan argumentează că selloff-ul a lovit mai puternic crypto-activele prin comparaţie cu alte investiţii, notând aici industriile de privare equity şi real estate. În consecinţă, strategii băncii sunt de părere că monede digitale au, prin contrast, mai multe şanse de revenire.

„Am înlocuit astfel sectorul imobiliar cu activele digitale, care au devenit activul nostru alternativ preferat, alături de fondurile de hedging”, scrie JPMorgan, adăugând că, deşi prăbuşirea TerraUSD a deteriorat sentimentul general din spaţiul crypto, fluxurile de capital nu par să se oprească.

Recent, banca de investiţii le-a oferit activelor digitale rating-ul de „underweight” (sub-alocare), încadrându-le anterior la categoria „overweight” (supra-alocare).