Războiul din Ucraina: „Bătălii crâncene" în jurul unui oraş din Luhansk, mai mulţi civili au murit

Ziarul Financiar 25.05.2022

„Bătălii crâncene" au loc în jurul oraşului Severodonetsk, în timp ce trupele ruseşti forţează înaintarea, afirmă surse ucrainene, potrivit CNN.

Administraţia prezidenţială ucraineană a anunţat miercuri că se dau „lupte crâncene" în jurul oraşului industrial Severodonetsk din regiunea estică Luhansk. De asemenea, un oficial militar de rang înalt a declarat că bombardamentele asupra oraşului au crescut „exponenţial".

Oficialii ucraineni vorbesc despre bombardamente constante cu mortiere, „Dimineaţa, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi avansează spre Severodoneţk", susţin ucrainenii.

Potrivit comunicatului, şase civili au murit şi opt au fost răniţi în regiune, pe fondul intensificării luptelor.

Serhiy Haidai, şeful administraţiei militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele asupra Severodonetsk s-au intensificat în ultimele ore.

„Trupele ruseşti sunt foarte aproape, pot deja să tragă cu mortiere. Luptele au avut loc ieri la periferia oraşului. Forţele [ruseşti] sunt transferate aici din diferite regiuni, din Harkov, Mariupol, chiar şi din Doneţk, pentru a pătrunde cu orice preţ în regiunea Luhansk", a explicat Serhiy Haidai.

Ucraineanul crede că ofensiva nu poate fi susţinută mult timp.

„Săptămâna viitoare este importantă; dacă nu reuşesc până sâmbătă sau duminică, se vor epuiza, iar situaţia se va stabiliza cel puţin pentru noi".

În alte regiuni continuă atacurile aeriene. Ruşii au recunoscut miercuri că au lansat rachete de croazieră asupra unor ţinte din Dnipropetrovsk şi Zaporojia.