În condiţii de război, cu ameninţări pe siguranţă alimentară, România face tot ce poate să închidă fabricile de zahăr. Din diverse motive, cei care au luat fabricile în anii ’90 le-au închis una câte una, iar statul se uită cum devenim dependenţi de zahăr din import

Autor: Florentina Niţu 26.05.2022

România îşi va asigura 90% din zahărul de consum din import în acest an, respectiv 350 mil. euro, în condiţiile în care francezii de la Tereos închid fabrica din Luduş şi singura care va mai produce zahăr din sfeclă este cea din Roman a grupului austriac Agrana.

„Noi, cultivatorii, am intervenit pentru a nu se închide fabrica de zahăr de la Luduş şi încercăm să o salvăm cu ajutorul Ministe­rului Agri­culturii. Avem tot interesul să ne batem pentru fabrică, pentru că anul acesta România va produce zahăr din sfeclă de zahăr într-o singură fabrică, la Roman, care va face maximum 60.000 de tone din cele 500.000 de tone de zahăr pe care le consumăm şi vom avea importuri de peste 350 de milioane de euro“, a spus pentru ZF Ion Gherman, preşedintele Federaţiei Culti­vatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

În 2021, România a importat zahăr şi produse zaharoase în valoare 337 milioane de euro, cu aproape 70 de milioane de euro mai mult decât în anul anterior, conform datelor de la INS. Consumul de zahăr a fost de 25,5 kg/cap de locuitor în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile, ceea ce înseamnă un consum total de circa 500.000 de tone de zahăr.

Anul acesta, grupul francez Tereos, care deţine o fabrică de zahăr în oraşul Luduş (jud. Mureş), a anunţat că o va închide, din cauza efectelor negative aduse de liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr, potrivit informaţiilor oferite de primarul comunei. Reprezentanţii compa­niei nu au răspuns la solicitarea ZF până la închiderea ediţiei.