Şantajul Rusiei continuă: Oficialii Kremlinului spun că vor permite navelor care transportă alimente să părăsească porturile din Ucraina dacă unele sancţiuni vor fi ridicate

Autor: Andrei Şerbănescu 26.05.2022

Un înalt oficial al guvernului rus a declarat că Mosova va permite navelor care transportă alimente să părăsească porturile ucrainene în schimbul ridicării unor sancţiuni, a raportat Business Insider.

Porturile ucrainene din Marea Neagră au fost blocate odată cu începera războiului, lăsând peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, potrivit Reuters. Această perturbare exacerbează criza alimentară mondială, deoarece Ucraina reprezintă 12% din exporturile globale de grâu şi 17% din exporturile globale de porumb, potrivit ING Economics. Este, de asemenea, cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui din lume.

„Am comentat în mod repetat această chestiune şi am spus că rezolvarea problemei alimentare ar necesita o abordare cuprinzătoare, inclusiv ridicarea sancţiunilor impuse exporturilor şi tranzacţiilor financiare ruseşti”, a declarat miercuri adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko, după cum a raportat Agenţia de ştiri Interfax.

Separat, Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, a declarat că există un „coridor sigur” care permite accesul la portul cheie Odesa.

Cu toate acestea, Ucraina trebuie să demineze apele înainte ca rutele navale să poată fi utilizate, a spus Nebenzia, potrivit Reuters, potrivit unui raport Reuters.

Marina rusă a perturbat comerţul în porturile ucrainene şi controlează în prezent tot traficul naval din partea de nord Mării Negre, a informat marţi Washington Post, citând un document elaborat de guvernului american. Acest lucru face ca desfăşurarea comeţului să fie nesigură, potrivit WP.

Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat pe 21 mai cu privire la declanşarea unei crize alimentare globale în cazul în care Ucraina nu va putea expedia cerealele din porturile sale.

Războiul a determinat creşterea vertiginoasă a preţurilor mărfurilor din cauza întreruperii producţiei şi transporturilor din Rusia şi Ucraina, fapt care anunţă un şoc usturător asupra pieţelor globale în viitorul apropiat.