ZF Live. Florin Drăgan, rector, Universitatea Politehnica Timişoara: „Paradoxul cunoaşterii“: după ce iese din facultate, un student în IT poate câştiga şi 2.000 de euro, în vreme ce profesorul lui câştigă 600 de euro

Autor: Ramona Cornea 05.06.2022

 „Un asistent universitar în IT câştigă 600 de euro, dacă nu este implicat în proiecte de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi de IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro.“

Florin Drăgan, rectorul Universitătii Politehnica din Timişoara, spune că universităţile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare şi că, dacă vor mai mulţi absolvenţi în sectorul de IT, autorităţile şi companiile trebuie să investească în cadrele didactice care îi formează.

„Putem să creştem numărul de IT-işti cu investiţii în educaţie, în resursa umană care face educaţie. Dacă vrei să ai IT-işti, trebuie să investeşti puţin în ceea ce înseamnă nişte burse pentru doctorat. Un asistent universitar în IT câştigă undeva la 600 de euro fără să fie implicat în programe de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi în IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro“, a declarat Florin Drăgan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Pensionarea multor dascăli, dar şi creşterea salariilor din domenii precum IT&C, inginerie sau automotive au făcut ca în sistemul universitar să fie cel mai mic grad de ocupare a posturilor cu cadre didactice titulare din ultimii ani. Angajarea studenţilor în companii încă din primii ani de facultate face ca în momentul în care tânărul termină studiile să aibă un venit cu mult peste posibilităţile din învăţământul universitar.