De ce au urcat cu 20% acţiunile TeraPlast în ultima săptămână şi ce zic analiştii

Autor: Eduard Ivanovici 27.05.2022

♦ De la început de 2022 însă acţiunile rămân în teritoriu negativ cu minus 20% ♦ Compania, la o capitalizare de 1,7 mld. lei

Cu aproape 20% s-au apreciat în ultima săptămână acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), evoluţie despre care analiştii consultaţi de Ziarul Financiar spun că are strânsă legătură cu un ajutor de stat prin care compania va deschide o nouă fabrică. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 2,5% din 19 mai 2022 încoace, arată datele BVB.

Aşadar, prin aprecierea de la 0,66 lei pe acţiune la aproximativ 0,78 lei pe acţiune pe tranzacţii de aproape 4 mil. lei, adică o creştere a capitalizării de la 1,45 mld. lei la aproximativ 1,7 mld. lei într-o săptămână, TeraPlast a urcat de câteva ori peste piaţă fiind cea mai performantă acţiune de la Bursă în ultima săptămână. Cât de mult a contat anunţul cu privire la ajutorul de stat de 11 mil. euro şi cât mai durează raliul?

„Pot lega această creştere de comunicatul emitentului din 18 mai 2022 cu privire la acordul pentru un ajutor de stat în valoare de 11,2 milioane de euro. Conform emitentului, investiţia va genera o cifră de afaceri de 28 de milioane de euro. Construcţia fabricii va începe în acest an, iar investitorii ar putea percepe comunicatul drept un eveniment cu impact pozitiv asupra activităţii viitoare a societăţii“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Estinvest.