Noua „normă“ în HR: fiecare angajat îşi face programul cum vrea, fie că este la birou, acasă sau în format hibrid

Autor: Ramona Cornea 27.05.2022

♦ Leonardo Badea, BNR: Organizaţiile vor stabili ce se lucrează: obiective, activităţi, proiecte.  Dar salariaţii vor avea un cuvânt din ce în ce mai greu cu privire la cum, când şi de unde se lucrează ♦ Dinu Bumbăcea, PwC România: Prezentul este aşa cum este şi nu ne vom mai întoarce niciodată la modul de lucru din perioada de dinainte de martie 2020. Pentru angajaţi, mai importantă decât modul de lucru este posibilitatea de a alege cum să lucreze.

Flexibilitatea este noua normă în realitatea pieţei muncii de după pandemie, iar angajaţii îşi vor face programul cum vor, fie că aleg să lucreze de la birou, fie în format de lucru hibrid, a fost una dintre concluziile la care au ajuns invitaţii conferinţei (R)evoluţia HR: schimbarea priorităţilor şi adaptarea organizaţională, organizată de Banca Naţională a României şi PwC România.

„Viitorul muncii este hibrid, iar flexibilitatea este şi va fi unul dintre factorii-cheie. Organizaţiile vor stabili, ca şi până acum, ce se lucrează: obiective, activităţi, proiecte.  Dar salariaţii vor avea un cuvânt din ce în ce mai greu cu privire la cum, când şi de unde se lucrează. Simbioza dintre priorităţile de business ale organizaţiilor şi priorităţile de viaţă şi muncă ale salariaţilor devine astfel un factor sine qua non al adaptării cu succes la noul normal“, a spus Leonardo Badea, viceguvernator al BNR.

Dinu Bumbăcea, country managing partner al PwC România, a subliniat că restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19 au impus o schimbare în modul de lucru, o schimbare a utilizării tehnologiilor, a comunicării la nivelul organizaţiilor şi a interacţiunilor sociale între angajaţi sau angajaţi şi clienţi.