Care este preţul păcii în Ucraina? Confruntare directă între un idol al politicii occidentale, Henry Kissinger, şi eroul Ucrainei, Volodîmîr Zelenski

Autor: Iulian Anghel 27.05.2022

Henry Kissinger (98 de ani), un idol al diplomaţiei occidentale a produs aproape un şoc la Formul de la Davos când a sugerat, în intervenţia sa (printr-un sistem de videoconferinţă) că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei teritorii ca să obţină pacea. Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski (44 de ani), a reacţionat şi i-a reamintit lui Kissinger, şi el evreu, că a fost obligat, alături de familia, să fugă din Germania, în urma cedării, în 1938, de teritorii ale Cehoslovaciei, de către marile puteri, Reichului nazist, cu speranţa de a-l îmbuna pe Hitler.

Lumea ştie că Kissinger a fost un cinic în poziţia sa de ministru de externe al SUA şi nu doar atunci, ci şi după - el este cel care a pronunţat celebra butadă: „Ce număr de telefon are Europa? (cu referire la Comunitatea Europeană, mult mai restrânsă atunci).

Acum însă spusele lui au dat fiori: Dacă Ucraina acceptă asta, dacă UE şi SUA acceptă asta, ce se va întâmpla după? Ce se va întâmpla în China, care stă cu ochii pe Taiwan, ce se va întâmpla cu India ce-şi revendică teritorii din Pakistan ce se va întâmpla cu alţii care văd că „se poate” în ciuda tuturor tratatelor internaţionale, pentru că Ucraina a fost, inclusiv în vremea URSS, un stat recunoscut internaţional, membru al ONU, cu graniţe clar definite?

„Nimeni din Occident nu poate accepta nici azi nici mâine o soluţie de acest fel (sugerară de Kissinger – n. red). Dacă am accepta aşa ceva (UE – n.red.) am fi pierduţi. Despre pace şi despre costul ei, nu se poate vorbi până la încheierea războiului. O cedare de teritorii în schimbul unei presupuse păci ar fi o capitulare în faţa lui Vladimir Putin, nu doar a Ucrainei, ci a întregului Occident”, comentează Cristian Pârvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative.

Mulţi au tăcut, alţii au comentat cu voce joasă pentru că Kissinger este considerat încă un monstru sacru al diplomaţiei Occidentului, în ciuda vârstei sale înaintate. La CNBC premierul olandez Mark Rutte spus miercuri: „Este aproape imposibil să spui că nu eşti de acord cu Henry Kissinger. Dar acum, trebuie să spun în mod oficial că nu sunt de acord cu Henry Kissinger”.

Preşedintele Ucrainei s-a plâns şi el, dar nu pe un ton ridicat: „Indiferent de ceea ce face statul rus, vine careva care spune: «Să vedem şi interesele Rusiei». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou asta. În pofida miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina, a faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi, în pofida a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În pofida oraşelor distruse”.

„Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie cedată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”, a mai spus Zelenski.

„Zelenski a fost drăguţ cu Kissinger. Nu i-a amintit de Putin. Kissinger îl înţelege pe Putin, s-au împăcat bine în trecut. La 98 de ani, atâta cinism nu poate fi luat în calcul de nimeni. Discursul lui Kissinnger este discursul Kremlinului. Dar, la 98 de ani, oamenii nu mai au capacităţile din tinereţe”, comentează profesorul Pârvulescu. Şi, explică el, de ce Occidentul nu poate să cedeze. Războiul a fost provocat de Putin. Sunt zeci de mii de morţi, sunt distrugeri uiraşe. O pace acum, în favoarea Rusiei, ar însemna o batjocură pentru victime, dar şi pentru Occidentul care a ajutat Ucraina.

„O pace prin cedare de teritorii i-ar oferi lui Putin o victorie pe care nu o merită. Armata lui este la pământ, iar acţiunea lui este disperată. Are nevoie de o victorie, dar aceasta nu-i trebuie oferită pe tavă. Dacă Rusia nu ar avea arme nucleare, ar putea fi cucerită în câteva zile.”

Despre pace şi despre costul ei, nu poate fi vorba decât după încheierea războiului. Ar trebui să existe o conferinţă de pace la care vor participa, evident, mai multe ţări din Europa, dacă nu Uniunea Europeană în ansamblu, vor participa şi SUA. Nu poţi vorbi de pace în vreme de război, o pace prin cedarea de teritorii. I-ai atribui Rusiei o victorie pe care nu o are: „Ar fi nedrept pentru Ucraina, ar fi nedrept pentru UE. Rusia trebuie înfrântă acum. Pentru că nu ştii ce va fi peste zece ani. Nu ştii dacă SUA – care contribuie masiv în Ucraina – vor mai fi atât de ataşate de NATO.”

Poate Ucraina să împingă armata rusă dincolo de graniţe?

„Nu ştiu dacă poate, dar poate să o ţină pe loc. Să nu uităm că SUA au aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina (de zece ori bugetul de apărare al Ucrainei – n.red.)” aminteşte Cristian Pârvulescu.

Volodimir Zelenski (44 de ani), cel mai preţuit politician al lumii libere în aceste zile pentru curajul cu care îşi apără ţara