Marea Britanie a anunţat joi o suprataxare de 25% pe profiturile producătorilor de petrol şi gaze

Autor: Ştefan Stan 27.05.2022

Marea Britanie a anunţat joi o suprataxare de 25% pe profiturile producătorilor de petrol şi gaze, alături de un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline (18,9 miliarde de dolari) pentru gospodăriile care se străduiesc să facă faţă facturilor energetice în creştere.

Măsura, care va oferi fiecărei gospodării din Marea Britanie o reducere de 400 de lire sterline la factura de energie şi mai mult pentru gospodăriile cu cele mai mici venituri, marchează o schimbare de opinie pentru guvernul premierului Boris Johnson, care anterior se împotrivise impozitelor excepţionale, considerându-le un factor de descurajare a investiţiilor.

Aceasta este a doua intervenţie politică de urgenţă pentru a ajuta la plata facturilor în creştere în acest an.

Confruntându-se cu o presiune politică intensă pentru a oferi mai mult sprijin pentru persoanele care se confruntă cu ceea ce adversarii politici şi militanţii au numit o criză a costului vieţii, ministrul de finanţe Rishi Sunak a declarat că firmele din domeniul energiei obţin profituri extraordinare în timp ce britanicii se luptă.

"Vom introduce o taxă temporară şi ţintită pe profiturile din energie, dar am încorporat în noua taxă o nouă alocaţie pentru investiţii, ceea ce înseamnă că firmele vor avea un stimulent nou şi semnificativ pentru a-şi reinvesti profiturile", a declarat Sunak în parlament.

"Cu cât o companie investeşte mai mult, cu atât mai puţin impozit va plăti."

Sunak nu s-a referit la această taxă ca la o taxă pe câştiguri excepţionale. El a spus că va strânge 5 miliarde de lire sterline (6,30 miliarde de dolari) în următoarele 12 luni şi va fi eliminată treptat, pe măsură ce preţurile la petrol şi gaze vor reveni la normal. El nu a precizat cum va fi finanţat restul pachetului.

El a mai spus că va exista o nouă Alocaţie pentru investiţii care va dubla aproape de două ori scutirea de impozit disponibilă pentru firme pentru investiţiile lor.

Marţi, autoritatea britanică de reglementare în domeniul energiei a anunţat că plafonul pentru facturile la gaze şi electricitate va creşte cu încă 40% în octombrie, din cauza creşterii preţurilor la energie la nivel mondial.