Mişcare în producţia locală de medicamente. Terapia Cluj a achiziţionat portofoliul brandului Uractiv de la producătorul ieşean Fiterman Pharma

Autor: Georgiana Mihalache 27.05.2022

Terapia Cluj, fabrica locală deţinută de gigantul farmaceutic Sun Pharma, a achiziţionat gama Uractiv din portofoliul Fiterman Pharma Iaşi, potrivit unui anunţ al Sun Pharma.

Portofoliul Uractiv achiziţionat de Terapia cuprinde 12 produse şi generează anual venituri de circa 8,7 mil. dolari, potrivit datelor Cegedim, citate de Sun Pharma.

Uractiv este printre cele mai cunoscute game de suplimente alimentare, incluzând minerale, vitamine, cosmetice şi dispozitive medicale folosite pentru sănătatea tractului urinar. Produsele sunt destinate atât copiilor, cât şi adulţilor.

„Suntem bucuroşi să adăugăm Uractiv în portofoliul nostru de consumer healthcare din România. Această achiziţie este în linie cu strategia noastră de a ne extinde coşul de produse eliberate fără prescripţie din România şi din ţările vecine”, a spus Aalok Shanghvi, EVP & Head-Generic R&D, Generic Global BD and Emerging Markets, Sun Pharma.

Achiziţia este supusă aprobărilor necesare, iar aspectele financiare ale tranzacţiei sunt confidenţiale, se mai arată în anunţul Sun Pharma.

PwC România şi D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, au asistat Fiterman Pharma în această tranzacţie, oferind servicii integrate de asistenţă la tranzactie, evaluare, servicii fiscale şi juridice.

”Uractiv este un produs 100% românesc, foarte apreciat de comunitatea medicală şi de farmacişti, care a ajuns la vânzări anuale de aproximativ 8,7 milioane dolari şi care va beneficia de susţinerea Sun Pharma pentru a deveni un produs de referinţă la nivel global”, spune George Ureche, Director PwC România şi coordonatorul echipei care a asistat tranzacţia.

Fiterman Pharma, producătorul de medicamente controlat de familia Fiterman din Iaşi, a încheiat anul 2020 cu afaceri de 189 mil. lei (39 mil. euro), în creştere cu 36% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice de la ministerul de Finanţe. Fiterman Pharma are un portofoliu divers de produse, de la medicamente cu prescripţie medicală, medicamente eliberate fără reţetă, dar şi cosmetice şi dispozitive medicale. Acţionarii companiei Fiterman Pharma sunt Solomon Fiterman (43,6%), Mara Fiterman (27,9%), Dan Fiterman (13,8%), Patricia Fiterman (13,8%), potrivit datelor de pe platforma confidas.ro.

”Vom continua investiţiile în cercetare şi inovare, în dezvoltarea continuă de noi produse care să acopere o gamă vastă de arii terapeutice. Mulţumesc echipei PwC, pentru profesionalismul şi susţinerea continua în acest proces de tranzactie.”, adaugă Patricia Fiterman, CEO Fiterman Pharma.

 

Terapia este unul dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa locală, fabrica fiind în portofoliul gigantului internaţional Sun Pharma.

Istoria Terapia începe în 1921, când a fost înfiinţată la Cluj-Napoca, activând ca laborator. În perioada 1960 – 1991 este deţinută de stat, după care este înregistrată ca o companie comercială care produce şi vinde produse farmaceutice. Privatizarea companiei are loc în 1996, iar până în 2004 a fost listată la bursă. În 2003 fondul de investiţii Advent intră în acţionariatul companiei, prin achiziţia producătorului de medicamente Terapia de la două companii româneşti şi de pe piaţa bursieră cu 30 de milioane de dolari, pe care îl vinde trei ani mai târziu indienilor de la Ranbaxy. În 2014, Ranbaxy intră sub umbrela gigantului indian Sun Pharma, actualii acţionari ai fabricii de la Cluj.