OMS trage un semnal de alarmă: Variola maimuţei poate fi stăpânită dacă acţionăm acum

Ziarul Financiar 27.05.2022

Ţările ar trebui să ia măsuri rapide pentru a limita răspândirea variolei maimuţei şi să facă schimb de date despre stocurile de vaccinuri, a declarat vineri un înalt oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Credem că, dacă punem în aplicare măsurile corecte acum, probabil că putem să o stăpânim cu uşurinţă", a declarat Sylvie Briand, director în OMS.

„Pentru noi, credem că prioritatea cheie în prezent este încercarea de a limita această transmitere în ţările non-endemice", a declarat Briand, conform Reuters.

Printre măsurile necesare se numără detectarea şi izolarea timpurie a cazurilor şi urmărirea contactelor, a adăugat ea.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să facă schimb de informaţii cu privire la stocurile de primă generaţie de vaccinuri antivariolice, care pot fi, de asemenea, eficiente împotriva variolei maimuţelor, a declarat Briand.

„Nu ştim exact numărul de doze disponibile în lume şi de aceea încurajăm ţările să vină la OMS şi să ne spună care sunt stocurile lor", a spus ea.

O prezentare făcută de aceasta descrie stocurile globale ca fiind „foarte limitate".

În prezent, oficialii OMS nu recomandă vaccinarea în masă, sugerând, în schimb, o vaccinare ţintită, acolo unde se poate, pentru contacţii apropiaţi ai celor infectaţi.

Variola maimuţei este o infecţie virală de obicei uşoară, endemică în unele părţi din vestul şi centrul Africii.

Se răspândeşte în principal prin contact apropiat şi, până la recenta epidemie, era rar întâlnită în alte părţi ale lumii, motiv pentru care apariţia recentă a unor cazuri în Europa, Statele Unite şi alte zone a stârnit alarma.

Până în prezent, există aproximativ 300 de cazuri confirmate sau suspecte în aproximativ 20 de ţări în care virusul nu a circulat anterior.