UPDATE. Real Madrid, cel mai valoros club de fotbal din lume, cotat la 5,1 mld. dolari, a câştigat Finala Champions League. S-a înfruntat cu Liverpool, cu o valoare estimată de 4,45 mld. dolari

Autori: Dorin Oancea , Ştefan Stan 28.05.2022

Finala Champions League le aduce pe teren pe Real Madrid şi Liverpool, pentru a treia oară, sâmbătă, de la ora 22:00.. 

Partida va fi arbitrată de către francezul Clement Turpin.

În 1981, Liverpool a câştigat Cupa Campionilor (1-0), iar în 2018, Real Madrid a ieşit învingătoare (3-1).

Real Madrid deţine 13 trofee câştigate, în timp ce Liverpool a câştigat şase Ligi ale Campionilor.

Potrivit revistei Forbes, Real Madrid a revenit pe prima poziţie în topul celor mai valoroase cluburi de fotbal, cu o evaluare de 5,1 miliarde de dolari şi un venit operaţional de 90 de milioane de dolari.

Pe locul 2 se situează Barcelona, cu o valoare estimată de 5,1 miliarde de dolari, dar cu un venit operaţional de 17 milioane de dolari.

Pe locul 3 se află Manchester United, cu o valoare de 4,6 mld. dolari şi un venit de 128 mil. dolari.

Liverpool se situează abia pe locul 4, cu o valoare estimată de 4,45 mld. dolari şi 104 mil. dolari venituri. 

Prin cucerirea celui de-al 35-lea titlu de campioană internă, un record, în 2021-22, Real Madrid va genera cele mai mari venituri din La Liga, iar prin calificarea în cea de-a opta finală a Ligii Campionilor, un record (care se va juca sâmbăta aceasta împotriva lui Liverpool), Real Madrid va câştiga peste 100 de milioane de dolari. În plus, săptămâna trecută s-a anunţat că Real Madrid, care se află în prezent într-un proces de renovare a stadionului în valoare de 850 de milioane de dolari, a obţinut 379 de milioane de dolari ca parte a unui acord cu Sixth Street and Legends, prin care Sixth Street "a dobândit dreptul de a participa la exploatarea anumitor afaceri ale noului stadion Santiago Bernabéu pentru o perioadă de douăzeci de ani". " Pentru a-şi plăti noul stadion, Real Madrid a împrumutat în noiembrie încă 236 de milioane de dolari de la JP Morgan şi Bank of America, ceea ce a dus totalul împrumuturilor de la bănci la 842 de milioane de dolari.

Real Madrid, care a ocupat ultima dată primul loc în 2019 (Forbes nu a compilat valorile echipelor de fotbal în 2020), a fost acum cea mai valoroasă echipă de fotbal şase din cele 18 clasamente (Manchester United conduce cu 11, cel mai recent în 2018).