Sub lupa marilor investitori. Cum au evoluat cele 12 companii de la BVB de când au fost incluse în indicii FTSE Russell

Autor: Tibi Oprea 04.06.2022

♦ Doar cinci emitenţi înregistrează creşterii ale capitalizării de la anunţul includerii pe radarul investitorilor globali.

Doar cinci din cele 12 com­panii listate la Bursa de la Bucureşti care au fost incluse în indicii furni­zorului global FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente înregistrează creşteri ale capitalizării din ziua anunţului de includere şi până în data de 26 mai 2022, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor agregate de la BVB.

Spre comparaţie, la o lună de la anunţul includerii pe radarul investitorilor globali, un număr de opt emitenţi din cei 12 înregistrau creşteri, în timp ce patru erau pe minus, remarcându-se astfel o diminuare a valorii bursiere în perioada care a urmat.

„Aceste companii capătă mai multă vizibilitate în rândul investitorilor instituţionali din afară, mă refer la fondurile private, tradusă eventual prin tranzacţii mai multe sau mai mari pe acel emitent, bineînţeles cu impact şi în preţ. Nu este însă o certitudine a faptului că un emitent, odată cotat acolo, va înregistra creştere din punctul de vedere al capitalizării sau al preţului acţiunii, dar este un premiu“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.