Cele mai creditate sectoare la finalul lunii martie 2022. Finanţarea agriculturii îşi continuă avansul cu un ritm de creştere mai ponderat, de 12,2%, în timp ce creditele pentru construcţii şi industrie se îndreaptă spre 20%

Autor: Mircea Nica 04.06.2022

♦ Agricultura rămâne la o pondere a creditelor acordate de bănci sub 5%, în timp ce ritmul de creştere la finalul lunii martie 2022 ajunge la 12,2% ♦ Construcţiile şi industria prind elan, ajungând la ritmuri de creştere de aproape 20% ♦ Serviciile reprezintă în continuare un sfert din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală, cu un sold de 134,9 mld. lei, în creştere cu 13,1%.

Agricultura şi-a men­ţinut un ritm de creş­te­re de două cifre la fi­nalul lunii martie 2022, avansul fiind de 12,2%, faţă de soldul de la finalul lunii martie 2021, până la un sold al cre­ditelor acordate şi angajamentelor asumate de bănci de 23,9 mld. lei, conform celor mai recente date ale BNR.

Sectorul agriculturii a fost în centrul atenţiei atât pentru băncile comerciale, cât şi pentru Uniunea Europeană de-a lungul timpului prin intensificarea programelor de creditare sectorială. Deşi efortul susţinut pe agricultură a adus creşteri susţinute de două cifre în ceea ce priveşte soldul finanţărilor, ponderea creditelor pentru acest sector rămâne sub 5% din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală.

La finalul lunii martie 2022, ponderea agriculturii se afla la un nivel de 4,4%, cu 0,1 punct procentual mai puţin faţă de luna martie a anului 2021.