Portughezii de la GreenVolt, care au luat cu 83 mil. euro parcul solar în care Samsung a investit 160 mil. euro, au un portofoliu verde în dezvoltare de 300 MW

Autor: Roxana Petrescu 30.05.2022

♦ Până în 2025, grupul portughez GreenVolt vrea să deţină local 127 MW în proiecte eoliene şi 143 MW în parcuri solare, primul pas fiind făcut deja prin achiziţia unui parc solar de 45 MW din Giurgiu, unul dintre cele mai mari din România, deţinut anterior de Samsung.

Portughezii de la GreenVolt, jucător în domeniul energiilor regenerabile, prin intermediul unor subsidiare a ajuns la mijlocul lunii mai la un acord cu gigantul Samsung pentru preluarea unui parc solar de 45 MW din Giurgiu, valoarea parcului fiind estimată la 83 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al GreenVolt.

Proiectul era la vânzare încă de la finalul anului 2021, la acel moment fiind interesate mai multe companii de preluarea acestuia. Finalizat în 2012, parcul solar din Giurgiu a necesitat o investiţie de 160 de milioane de euro, arată datele Băncii Mondiale. De atunci, costul tehnologiei a scăzut dramatic în energia solară, proiectul fiind scos la vânzare.

Parcul era operat prin compania LJG Green Source Energy Alpha, care a fost preluată în 2012 de Samsung C&T Corporation. La acel moment, parcul solar era cel mai mare din România. Pe harta globală a investiţiilor Samsung în energie verde, proiectul solar din România era cel mai mare pe care grupul îl deţinea în Europa, Asia şi SUA, coreenii având însă în portofoliu parcuri cu o capacitate mai mare în Canada.