România a importat zahăr de 340 mil. euro în 2021, plus 25% într-un an. Importurile sunt de nouă ori mai mari decât exporturile
„Din ’90 şi până acum ar fi trebuit să fim uniţi şi să găsim o cale la nivel naţional să salvăm unităţile de producţie strategice.“
România a importat zahăr şi produse zaharoase în valoare de 337 de milioane de euro în 2021, în creştere cu 25% faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Mai mult, importurile au fost de nouă ori mai mari decât exporturile, în valoare de 38 de milioane de euro anul trecut.
„Din ’90 şi până acum ar fi trebuit să fim uniţi şi să găsim o cale la nivel naţional să salvăm unităţile de producţie strategice, ca să nu ajungem în situaţia să producem zahăr într-o singură fabrică din cele 33 pe care le aveam înainte de Revoluţie. Acum este prima dată când un ministru se implică în salvarea unei fabrici de zahăr, după ce noi cultivatorii am intervenit, căci toată România beneficiază de producţia de zahăr internă“, spune Teodor Aflat (69 ani), cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei.
În luna februarie a acestui an, grupul francez Tereos a spus că există posibilitatea închiderii activităţii fabricii din localitatea Luduş din Mureş, România, ţară în care veniturile au scăzut de la 238 de milioane de lei în 2016 la 158 de milioane de lei în 2021 şi a mers în toţi aceşti ani pe pierdere, conform datelor publice. Prin urmare, compania a renunţat să încheie contracte cu cultivatorii de sfeclă de zahăr în acest an, în jur de 500. Aceştia, reuniţi în asociaţii şi federaţii împreună cu Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii, au iniţiat ulterior discuţii cu reprezentanţii fabricii Tereos din România. La sfârşitul săptămânii trecut, Chesnoiu a afirmat că statul român face eforturi de a duce la bun sfârşit negocierile şi va demara auditurile necesare precum şi elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, pentru a cumpăra fabrica şi a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii.