Marii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private continuă investiţiile în dezvoltarea organică sau prin achiziţii şi estimează creşteri cu două cifre în acest an

Autor: Mirabela Tiron 30.05.2022

Piaţa serviciilor medicale private continuă să crească. În ultimii ani, marile oraşe, cu centre universitare, au atras ca un magnet investiţiile în servicii medicale private.

Cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private continuă să investească în dezvoltarea organică sau prin achiziţii şi estimează afaceri în creştere cu două cifre pentru acest an.

„În 2022 vom păstra investiţiile la un nivel similar, aproximativ 20 de milioane de euro, în cât mai multe oraşe din România. Vom continua, aşadar, să investim în oraşele medii din România, atât în infrastructură, în echipamente performante, cât şi în supraspecializarea medicilor. Investiţiile de anul acesta vor fi direcţionate şi în zona tranzacţiilor - unde avem un ritm bun de medici antreprenori care ni se alătură. Am anunţat deja trei tranzacţii, vom anunţa mai multe până la final de an“, a declarat pentru ZF Fady Chreih, CEO al reţelei de sănătate privată Regina Maria. El a mai spus că în ultimii 10 ani reţeaua a investit aproape 200 milioane euro în dezvoltarea sistemului medical din România - în infrastructură, dar şi în diversificarea şi calitatea serviciilor oferite, şi aparatură de ultimă generaţie.

„În ciuda perioadei complexe din ultimii doi ani, am continuat să investim în dezvoltarea reţelei şi în beneficiul pacienţilor din România“.

Cele mai importante oraşe pentru reţeaua privată Regina Maria sunt Bucureşti, Cluj -Napoca, dar şi Braşov şi Timişoara.

Dezvoltarea pieţei de servicii medicale private a fost una accelerată în ultimii ani, cu creşteri constante din 2015 până în prezent, în condiţiile în care marii jucători privaţi s-au concentrat pe extindere.

Mihai Marcu, CEO şi preşedinte al MedLife (simbol bursier M), declara la debutul acestui an că grupul va continua în mod susţinut planul de extindere, la nivel local vizează oraşe mari precum Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, în timp ce la nivel regional analizează  pieţe din ţările apropiate, cu populaţie de aproximativ 10 milioane, unde modelul de business ar putea fi replicat cu succes.

„Priorităţile MedLife sunt, în conti­nuare, zona de cercetare, oncologia şi ra­dio­terapia, unde am făcut un pas important în 2021, amplificarea procesului de digitalizare şi continuarea programului de extindere teritorială. Avem perspective ambiţioase în ceea ce priveşte dezvoltarea, atât la nivel na­ţional, cât şi balcanic şi regional“, declara la începutul anului Mihai Marcu.

„Vom con­tinua în mod susţinut planul de extindere, iar în acest sens, la nivel local vizăm oraşe mari precum Cluj, Timişoara, Constanţa, în timp ce la nivel regional analizăm pieţe din ţările apropiate, cu populaţie de aprox. 10 milioane, unde modelul nostru de business ar putea fi replicat cu success“, spune Mihai Marcu, CEO şi preşedinte al grupului MedLife.

Bugetul de investiţii pentru anul 2022 este de 100-120 milioane de euro, o pondere importantă din această valoare va fi alocată pentru tranzacţii în România şi în ţările din regiune, dezvoltarea şi consolidarea business-ului fiind, în continuare, o prioritate, potrivit lui. Grupul MedLife a achiziţionat mai multe companii anul trecut.

Şi Medicover a apăsat pedala expansiunii pe piaţa locală, bifând mai multe achiziţii la debutul acestui an.

„În 2022 ne confruntăm cu provocări fără precedent generate pe de o parte de recuperarea din pandemie, dar mai ales de contextul geo-politic din regiune. În primele patru luni ale anului, ne-am continuat susţinut planurile de dezvoltare, cu investiţii semnificative În piaţa locală, chiar dacă situaţia economică ne-a ridicat provocări majore nu doar nouă, ci tuturor companiilor, din sănătate şi din restul sectoarelor economice. La factorul inflaţie ridicată se adaugă Întârzierile În lanţul logistic, precum şi lipsa de componente pentru aparatura medicală“, a spus Florinela Cîrstina, Director General Medicover România. În mai, grupul suedez a preluat integral Laurus Medical, reţea supraspecializată în servicii de proctologie şi flebologie (varice). Aceasta este a treia achiziţie realizată de grupul suedez de la începutul anului  pe piaţa locală. „În primul trimestru al anului 2022, am finalizat achiziţii importante care ne vor creşte considerabil capacitatea de a oferi pacienţilor soluţii integrative şi supraspecializate de tratament“.

Un alt mare jucător, grupul Gral Medical, controlat de antreprenorul Robert Şerban, are în plan să deschidă un nou spital oncologic în Prahova dar şi laboratoare noi, bugetul total de investiţii din acest an fiind de  10-15 milioane de euro.

„Avem în plan să deschidem un spital de oncologie mai mare în zona Prahova, 10 zone în care să ne dezvoltăm cu laboratoare şi dezvoltarea intensivă în zona de oncologie. Urmează acum în Prahova şi mai avem două judeţe pe care le vizăm. Pe anul acesta avem buget de investiţii de 10-15 milioane de euro“, declara pentru ZF Robert Şerban, proprietarul Gral Medical, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Afaceri mai mari estimează în acest an şi grupul privat Monza, controlat de italienii de la Policlinico di Monza, care operează patru spitale în Bucureşti, printre care cel mai mare spital privat  din ţară pe chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională. Grupul estimează în acest an afaceri de 70 de milioane de euro, faţă de 62,5 milioane de euro anul anterior.