Liviu Stoleru, CEO al ROCA Industry: „Ştim să răspundem următoarei întrebări: cum arată viitorul?”. Portofoliul ROCA Industry include: BICO Industries, Sarcom, Terra, Eco Euro Doors şi Dial

Autor: Răzvan Botea 31.05.2022

ROCA Industry, platformă de investiţii în producători de materiale de construcţii, are în portofoliu în acest moment cinci companii de profil. În ianuarie, holdingul a început tranzacţionarea pe piaţa AeRO la Bursa de Valori Bucureşti. Cum alege ROCA o companie în care să investească?

„Ne uităm cu atenţie la schimbările din societate, la tendinţe şi la cum vor evolua nevoile oamenilor şi comportamentele de consum în strânsă relaţie cu industria în care activăm. Ne construim competenţe de înţelegere a viitorului şi corelăm evoluţia nevoilor şi a pieţei. Analizăm actorii existenţi în această piaţă care, pe baza investiţiilor de până acum sau şi prin curajul antreprenorilor, au un potenţial de dezvoltare”, răspunde Liviu Stoleru, CEO al ROCA Industry.

Apoi, este importantă analiza lanţului de valoare şi a posibilei evoluţii pe întreg acest lanţ, adaugă el: „Capacitatea de inovaţie, de tehnologizare şi de creare de valoare în viitor sunt criterii de diferenţiere între potenţiale investiţii“.

Portofoliul ROCA Industry include: BICO Industries, Sarcom, Terra, Eco Euro Doors  şi Dial. Grupul estimează pentru 2022 afaceri de 375 mil. lei, cu un profit net de 27 de milioane de lei, potrivit documentelor publicate pe site-ul BVB, obiectivul holdingului fiind să ajungă la un portofoliu de 10-12 companii în trei ani.

Reindustrializarea României, un subiect intens dezbătut în ultimii ani, însă fără rezultate concrete, nu poate fi făcută fără aportul producătorilor de materiale de construcţii. Cum ar trebui să arate o strategie de reindustrializare a României? Care sunt actorii care ar trebui implicaţi?

„Cred că pentru a vorbi despre cum să arate o strategie de reindustrializare a României, mai întâi ar trebui să ştim să răspundem următoarei întrebări: cum arată viitorul? Dacă vom găsi răspunsul  la această întrebare, ar trebui să fim capabili să identificăm câteva direcţii de dezvoltare a unor categorii din industria de materiale de construcţii”, răspunde Liviu Stoleru.

În viziunea sa, obligaţia de a participa la strategia de reindustrializarea  României revine exclusiv autorităţilor publice, iar restul actorilor, dacă vor descoperi valoarea în proiectele de reindustrializarea, se vor implica.

„Va trebui să avem în vedere că retehnologizarea şi modernizarea trebuie să se adreseze obligatoriu şi pieţei externe, de aceea înţelegerea evoluţiei societăţii se va referi nu doar la contextul autohton, ci şi la cel european. Singurii actori care trebuie implicaţi sunt autorităţile publice. Pentru că ei pot fi în acelaşi timp creatorii unui mediu favorabil, pot fi mediatori, dar şi supraveghetori. În rest, toţi ceilalţi jucători se vor implica dacă vor descoperi valoare în aceste proiecte, dacă se vor regăsi în această viziune şi dacă vor avea curaj.”