Delgaz Grid, compania de distribuţie a grupului german E.ON în România, alocă 719 mil. lei (143 mil. euro) pentru modernizarea reţelelor de distribuţie în 2022, cel mai generos buget de la intrarea companiei pe piaţa locală de energie

Autor: Cristina Bellu 30.05.2022

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, anunţă investiţii de 719 milioane de lei (143 milioane euro) în acest an, prioritar pentru modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Suma investită reprezintă cel mare buget alocat de companie în ultimii 17 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa locală de energie, şi urmăreşte dezvoltarea serviciilor şi extinderea numărului clienţilor racordaţi la reţea, potrivit datelor transmise luni de reprezentanţii Delgaz Grid.

Adiţional, se vor executa lucrări în valoare de aproximativ 122 milioane de lei (24 milioane euro) pentru investiţii în extinderile de reţele şi branşamente noi, valoare din care compania va rambursa eşalonat sume către clienţi, conform prevederilor legale în vigoare.

„Sectorul energetic este unul strategic şi, de aceea, prin toate investiţiile noastre dorim să contribuim la dezvoltarea unui sistem de distribuţie modern, sustenabil, capabil să se înscrie cu succes pe drumul tranziţiei verzi, având în centrul preocupărilor creşterea satisfacţiei consumatorilor pe care îi deservim”, spune Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Din totalul bugetului alocat, pe segmentul gaze naturale sunt prevăzute investiţii în valoare de 367 milioane de lei (73 milioane euro), în creştere cu 10,6% faţă de anul 2021, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de circa 230 de kilometri.

În paralel, pe zona de energie electrică sunt programate investiţii în valoare de 352 milioane de lei (70 milioane euro), din care 79 milioane de lei (15.6 milioane euro) reprezintă fonduri UE.  

Printre priorităţile companiei se află reabilitarea şi modernizarea reţelelor, dar şi automatizarea infrastructurii, contorizarea inteligentă şi integrarea în sisteme avansate de management al reţelei, energiei şi fluxurilor de date.

Pentru perioada 2022-2024, Delgaz Grid a planificat investiţii de circa 16 milioane de lei pentru montarea a încă 249 de echipamente telecomandate pentru automatizarea reţelelor aeriene de medie tensiune şi de circa 25 de milioane de lei pentru automatizarea reţelelor subterane de medie tensiune din mediul urban, prin modernizarea şi integrarea în SCADA a 91 de posturi de transformare.

Tot în acest an, compania şi-a propus instalarea a circa 58.000 de contoare inteligente, iar până în 2028 estimează că va termina cu montarea a încă 381.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienţi vor avea instalate contoare inteligente până la finalul anului 2028.

În 2021, Delgaz Grid a realizat investiţii totale de 672 de milioane de lei (137 milioane euro), din care peste 325 de milioane de lei (66 milioane euro) au mers către zona de gaze naturale, sistemul de distribuţie fiind modernizat pe o lungime de 275 de km.

Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 575 de km şi au fost racordaţi aproximativ 48.000 de noi consumatori. De asemenea, în parteneriat cu autorităţile locale au fost înfiinţate 5 noi distribuţii.

Pe partea de energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 347 de milioane de lei (71 milioane euro). Reţeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de 437 km şi au fost montate 353 de echipamente automatizate. Au fost realizate lucrări de modernizare la echipamente din 114 staţii de transformare. De asemenea, au fost modernizate peste 585 de posturi de transformare, 237 dintre acestea fiind integrate în SCADA. Tot anul trecut, reţeaua a fost extinsă cu 532 de km şi au fost racordaţi aproximativ 16.000 de noi consumatori. În aceeaşi perioadă au fost montate peste 12.600 contoare SMART.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.