A apărut suplimentul ZF Medical&Pharma - Investiţiile - locomotiva pieţei medicale şi farmaceutice. Ce puteţi citi?

Autor: Georgiana Mihalache 30.05.2022

Noul supliment ZF Medical&Pharma se concentrează în jurul planurilor de investiţii pe care le au cele mai mari companii din domeniul sănătăţii şi din piaţa farmaceutică, dezvoltări care se transpun şi în servicii pentru pacienţi.

Alături de investiţii, oamenii reprezintă cea mai importantă resursă a sistemului sanitar, public sau privat. Totuşi, aproape 22.000 de medici români au avut intenţia în ultimii zece ani să plece din ţară, cerând documente de la autorităţile româneşti pentru a putea profesa în străinătate. Aflăm ce i-a determinat pe medici să plece în din ţară, dar vorbim şi cu specialişti care s-au întors în România cu experienţa din afara graniţelor.

Cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private continuă să investească în dezvoltarea organică sau prin achiziţii şi estimează afaceri în creştere cu două cifre pentru acest an.

Ultimii ani au deschis apetitul pieţei medicale şi farmaceutice pentru investiţii accelerate în zona digitală, un trend încă în creştere în faţa unui pacient cu nevoi mai mari. Iar alături de investiţiile în tehnologii noi, operatorii medicali privaţi continuă extinderea care le-a adus în anii anteriori creşterea.

Deşi cu paşi mici, şi în spitalele de stat sunt planuri de investiţii în clădiri şi în aparatură, în special. De exemplu, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, cea mai mare unitate de pediatrie din ţară, va ajunge un Computer Tomograf intra-operator mobil, managerul unităţii precizând că în Europa mai sunt doar două astfel de aparate. Investiţia ar ajunge la 1,2 mil. euro, este realizată de Ministerul Sănătăţii şi se află în curs de licitaţie.

Principalul risc pe care îl iau în calcul cei mai mari jucători din retailul farmaceutic ţine de scumpirea semnificativă a utilităţilor, care are efecte pe întreg lanţul de aprovizionare cu medicamente. Majoritatea operatorilor din retailul şi distribuţia farma sunt mai degrabă reţinuţi la a da previziuni pentru întreg anul 2022.

Aflaţi din suplimentul ZF Medical&Pharma cum arată imaginea sistemului sanitar public şi privat, dar şi a pieţei farmaceutice din România, după doi ani în care pandemia de COVID-19 a solicitat la maximum toate resursele celor două industrii.