Care sunt problemele din asigurările private de sănătate? Responsabilitatea trebuie mutată la individ, dar este nevoie şi de un cadru legislativ care să reglementeze mai bine rolul asigurătorilor

Autor: Mircea Nica 04.06.2022

♦ Cristina Lipovanu, Allianz-Ţiriac: Asigurătorii şi furnizorii medicali privaţi colaborează de foarte mulţi ani. Pe lângă intenţia noastră de a avea o colaborare reală, trebuie să devină şi statul un jucător ♦ Roxana Băluţă, UNSAR: Ponderea finanţării care vine din zona de asigurări voluntare de sănătate pentru sistemul public de sănătate în România este extrem de scăzută, suntem la sub 1% ♦ Zahal Levy, MediHelp: Responsabilitatea sănătăţii trebuie mutată la individ.

Pentru a putea creşte sistemul de sănătate, atât public, cât şi privat, este nevoie de un cadru legislativ care să reglementeze mai exact rolul asigurătorilor pe segmentul asigurărilor voluntare de sănătate, dar în acelaşi timp, responsabilitatea sănătăţii trebuie mutată la individ pentru ceea ce înseamnă o colaborare mai bună între reglementatori şi jucătorii sistemului de sănătate, au spus reprezentanţi ai zonei asigurărilor de sănătate în cadrul Forumului Internaţional Asigurări-Reasigurări (FIAR) 2022.

„Este nevoie de un cadru legislativ care să reglementeze mai exact şi mai concret rolul asigurătorilor pe segmentul asigurărilor voluntare de sănătate pentru că asigurătorii sunt parteneri ai furnizorilor medicali privaţi de sănătate. Contribuim cu fiecare factură pe care o plătim pentru ca asiguraţii noştri să beneficieze de servicii medicale private în sistemul medical privat. Aceasta reprezintă o finanţare pe care asigurătorii o fac“, susţine Cristina Lipovanu, manager new business health insurance la Allianz-Ţiriac Asigurări.