Business internaţional. Short sellerii Tesla au încasat 8,2 miliarde de dolari după ce au mizat împotriva companiei lui Elon Musk în 2022

Autor: Eduard Ivanovici 31.05.2022

Short sellerii (vânzători în lipsă) din Statele Unite au făcut aproximativ 8,2 miliarde de dolari în contextul în care au pariat împotriva producătorului de maşini electrice Tesla în 2022, după ani în care acţiunile companiei au crescut în ciuda unor serii constante de pierderi, notează Business Insider, citând furnizorul de date Ortex.

De altfel, short sellerii „au cules roadele” valului de vânzări de anul acesta, încasând 62,5 miliarde de dolari în venituri realizate şi nerealizate pe acţiuni din indicele tech Nasdaq 100.

Pieţele de capital au înregistrat scăderi considerabile în 2022, pe măsură ce inflaţia a continuat să crească, iar băncile centrale au răspuns prin majorarea ratelor dobânzilor, războiul ruso-ucrainean generând tot mai multă volatilitate în acest sens.

Acţiunile din domeniul tehnologiei – alimentate de stimulentele din era coronavirusului – au fost cele mai afectate. Fără dinamica şedinţei de tranzacţionare de marţi, indicele Nasdaq Composite s-a depreciat cu 23,4% de la începutul anului, iar Tesla este pe minus cu circa 37%.

Evoluţiile au oferit un set de oportunităţi vânzărilor în lipsă – investitori care „pariază” împotriva unei companii şi împrumută acţiuni pe care le cumpără ulterior, încasând între timp diferenţa de preţ. Mulţi investitori americani shortează acţiuni pentru a-şi limita nivelul de risc din portofoliu.

Conform datelor Ortex, short sellerii au încasat 3,8 miliarde de dolari după ce au pariat pe scăderea acţiunilor Amazon, 3,7 miliarde de dolari pe Facebook şi 3,5 miliarde pe Apple.

Data sunt valabile până la finalul şedinţei de joia trecută. O zi mai târziu, Tesla şi Nasdaq 100 au crescut cu 7,3%, respectiv 3,3%, erodând astfel o parte din câştigurile short sellerilor.

În ultimii cinci ani, acţiunile Tesla au urcat cu peste 1.000%, CEO-ul Elon Musk ajungând între timp cel mai bogat om la nivel mondial, cu o avere netă de 224 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.