Ajay Aggarwal, preşedinte LIBERTY Steel Group Europa şi Chairman of the Board LIBERTY Galaţi: Trebuie să schimbăm impresia oamenilor despre industrie, să o facem mai atrăgătoare pentru a avea forţă de muncă. Avem nevoie de educaţie

Autor: Alexandra Matei 31.05.2022

Ajay Aggarwal, preşedinte al LIBERTY Steel Group Europa şi Chairman of the Board LIBERTY Galaţi, este de părere că percepţia oamenilor asupra industriei trebuie schimbată, astfel încât să poată fi atrasă forţă de muncă.

Totodată, un pilon esenţial al dezvoltării şi reindustrializării României, crede acesta, este educaţia.

„Avem nevoie ca România să crească. Avem nevoie de oameni. Pe măsură ce această industrie se dezvoltă, va trebui să educăm oamenii. Noi angajăm în fiecare an câteva sute de oameni, dar nu este suficient şi cred că trebuie să schimbăm impresia despre industrie în general. Oţelul sau industria nu se referă doar la fabricarea produsului şi la munca fizică. Există vânzări, conturi, finanţe, energie şi aşa mai departe. Aşa că trebuie să schimbăm impresia despre industrie şi să atragem oamenii să se uite din nou cu interes către această zonă. Avem nevoie de educaţie”, a declarat Ajay Aggarwal, în timpul conferinţei ZF Reindustrializarea României.

În prezent, în cadrul LIBERTY Steel Group, susţine el, sunt circa 7.000 de angajaţi. Numărul angajaţilor trebuie să crească, iar forţa de muncă trebuie să fie din ce în ce mai tânără şi mai calificată.

Însă, în momentul de faţă, se întâmplă exact opusul, cei mai mulţi angajaţi din industrie fiind oameni în vârstă, din cauza faptului că tinerii nu mai găsesc atrăgător acest domeniu.

„Vârsta medie a muncitorilor este vârsta mea şi acesta nu este un lucru bun în industria siderurgică”, a completat Aggarwal.

Alte declaraţii:

Avem nevoie de parteneriate locale, cu guvernele, cu băncile. Furnizorii noştri şi utilizatorii noştri finali vor fi cheia modului în care ne dezvoltăm şi investim în afaceri.

Principalele provocări sunt conflictul de la graniţă, preţurile la energie, dar cu toate aceste probleme, vin şi mari oportunităţi. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt vremuri pentru o cale rapidă către oţel verde.

Avem primul nostru proiect solar de 50 MW, care începe să se desfăşoare deja anul acesta la Galaţi, pe terenul nostru. Este o oportunitate uriaşă pentru România.

Pentru a atrage noi investiţii, avem nevoie de mai multă infrastructură. Dunărea este un dar de la Dumnezeu, dar infrastructura este foarte importantă pentru a face conexiunile.

Cred că industria va deveni automatizată, digitalizată şi ecologică. Acum 10-15 ani, nimeni nu vorbea despre asta, dar acum, „verde” este un cuvânt în vogă.