ZF Live. Ce fac oamenii bogaţi când nu mai au unde să investească sau nu mai au ce să facă cu banii. Ioana Ciocan, Art Safari: Valoarea de asigurare a operelor de artă pentru ofertele noastre, pentru ediţia de anul acesta, este de 14 mil. euro. Pentru următoarea, pornim de la 100 mil. lire

Autori: Mara Rolea , Roxana Petrescu 03.06.2022

Art Safari, cel mai mare eveniment de artă din România, are loc în acest an în perioada 12 mai - 7 august şi foloseşte acelaşi spaţiu, Palatul Dacia-România, din centrul vechi al Bucureştiului, în baza unui parteneriat între Art Safari şi Muzeul Municipiului Bucureşti. „Familia Medici a făcut din Florenţa o minune. Frumuseţea muzeelor Florenţei nu poate fi comparată cu nimic în lume. Michelangelo a fost angajat al familiei Medici, le-a construit statui şi morminte. Doar că familia Medici a inventat şi otrava care nu lasă urme. De ce iubim arta, până la urmă?“

Aducerea în Bucureşti a operelor care compun pavilioanele Art Safari, proiect ajuns anul acesta la cea de-a noua ediţie, este un proces care începe cu cel puţin un an înainte, evenimentul de artă devenind astfel un exerciţiu de diplomaţie internaţională. Anul acesta, valoarea de asigurare a operelor care pot fi văzute în cele cinci pavilioane ale Art Safari este de 14 milioane de euro, a declarat Ioana Ciocan, general manager al Art Safari, în cadrul emisiunii ZF Live.

„La fel ca oamenii, lucrările au nevoie de un paşaport fără de care nu pot călători. Acesta se obţine destul de greu şi are diferite nivele de importanţă, nivelul fiind dat de cât de valoroasă sau importantă este pentru statul de unde pleacă lucrarea. Avem lucrări de tezaur, care sunt foarte importante pentru umanitate, şi avem lucrări de fond, care sunt importante pentru statul respectiv, în cazul nostru România. Aceste paşapoarte expoziţionale se obţin cu foarte mare greutate şi doar după ce lucrările trec prin nişte comisii care verifică de ce este necesar ca lucrarea respectivă să plece, şi mai ales, dacă lucrarea poate pleca.”