Preşedintele Klaus Iohannis, la Consiliul European: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere

Ziarul Financiar 31.05.2022

Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere, a spus preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European. 

Iohannis a exprimat preocuparea faţă de evoluţiile din teren, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi situaţia umanitară din estul şi sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistenţă, dar şi pe oferirea unui răspuns adecvat la implicaţiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securităţii energetice şi alimentare.

Preşedintele a arătat că procesul de reconstrucţie a Ucrainei va presupune eforturi susţinute pe termen mediu şi lung, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaţionali.

De asemenea, conform Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a prezentat măsurile adoptate de România pentru sprijinirea Ucrainei, subliniind ajutorul umanitar şi facilitarea exporturilor de cereale prin portul Constanţa şi porturile de la Dunăre.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, de asemenea, importanţa de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susţinere.

„La sugestia României, cu susţinerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică şi de presiunea fluxurilor de refugiaţi. Subiectul securităţii alimentare a fost abordat de liderii europeni atât în contextul conflictului din Ucraina, cât şi în dimensiunea sa globală. Astfel, Consiliul European a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii de transport din Ucraina şi blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră şi să permită exporturile de alimente, în special de la Odessa. Liderii europeni au evocat măsurile active ale Uniunii Europene pentru facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei şi pentru sprijinirea sectorului său agricol în perspectiva sezonului 2022. În acest sens, Consiliul European a invitat statele membre să accelereze lucrările privind „culoarele de solidaritate” prezentate de Comisia Europeană şi să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre şi porturi europene. Preşedintele României s-a referit la impactul direct al războiului asupra securităţii alimentare şi a lanţurilor de aprovizionare, şi a subliniat necesitatea identificării unor soluţii urgente, având în vedere efectele resimţite la nivel global”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, Iohannis a subliniat importanţa intensificării eforturilor pentru a depăşi decalajele de investiţii în materie de apărare, prin stimularea investiţiilor şi achiziţionarea de capabilităţi de apărare, în deplină complementaritate şi coordonare cu NATO.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul politic şi asistenţa umanitară, economică şi financiară din partea Uniunii Europene, impactul conflictului asupra securităţii alimentare globale, aspecte referitoare la securitate şi apărare şi situaţia în domeniul energiei.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European s-a desfăşurat la Bruxelles în perioada 30-31 mai 2022.