Topul celor mai profitabile bănci mari în T1/2022. BCR, Banca Transilvania şi ING Bank sunt pe podium, urmate de BRD şi Raiffeisen. Câştigurile celor mai profitabile 3 bănci din România depăşesc 1 mld. lei, adică jumătate din câştigul total al sistemului, iar câştigurile cumulate de la top 5 bănci profitabile trec de 1,5 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 05.06.2022

♦ Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat T1/2022 cu un profit record, de aproape 2 mld. lei, peste câştigul din T1/2021.

Băncile mari au raportat pentru primul trimestru (T1) din 2022 preponderent profituri în creştere comparativ cu nivelurile din T1/2021, în condiţiile majorării creditării şi a creşterii veniturilor odată cu ascensiunea dobânzilor, dar şi ca urmare a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în T1/2022 BCR, Banca Transilvania şi ING Bank, cu câştiguri cumulate de peste 1 mld. lei, adică jumătate din câştigul total al sistemului. Iar dacă adăugăm şi BRD şi Raiffeisen şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci din România se depăşeşte 1,5 mld. lei, adică 75% din câştigul total al sistemului românesc.

Lider în topul celor mai profitabile bănci mari a fost în primul trimestru din acest an BCR, a doua cea mai mare bancă după active, care a obţinut un profit net de 477,5 mil. lei. Spre deosebire de alte bănci din top, BCR a raportat rezultatele la nivel de grup, nu şi individual, dar din raportările aterioare se constată că profitul la nivel de bancă are ponderea majoritară în câştigul întregului grup BCR.