Nicu Marcu, preşedintele ASF, despre scăderile fondurilor de pensii Pilon II: Am iniţiat procedura pentru modificarea unei legi care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private

Autor: Liviu Popescu 01.06.2022

Ziarul Financiar a scris recent că toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, la care circa 7,7 milioane de români contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar, înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an din cauza scăderii valorii titlurilor de stat. Cu alte cuvinte, cine ieşea la pensie anul trecut în luna mai lua mai mulţi bani decât cineva care iese acum în pofida faptului că salariaţii români au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii. Ce spune ASF?

„Am iniţiat procedura pentru modificarea unei legi care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private. Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorii fondurilor de pensii administrate privat percep de la cei care contribuie la respectivele fonduri de pensii un comision de administrare care este constituit din două surse, respectiv prin deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% şi prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună”, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, la solicitare ZF.

“Trebuie să corectăm această inadvertenţă şi în perioada următoare, voi propune de urgenţă un proiect de act normativ, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea cadrului de reglementare incident activităţii administratorilor de fonduri de pensii, precum şi eliminarea comisionului perceput la contribuţia participanţilor la aceste fonduri”.

De la începutul lui 2022 încoace scăderea medie pentru fondurile P2 este de 7,2%, arată calculele ZF. Astfel, cei care şi-au verificat în ultimele zile contul de pensie privată Pilon II au putut observa scăderi pe linie ale valorii unitare a activului net de la început de 2022 încoace de la minus 8% pentru NN Pensii la minus 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private.

Chiar dacă în portofoliile fondurilor Pilon II sunt şi companii care sunt avantajate de scumpirile din energie, precum Nuclearelectrica, Petrom, Romgaz, şocul inflaţionist loveşte puternic în economiile de bătrâneţe ale aproape 8 milioane de salariaţi dată fiind expunerea ridicată, de circa 60%, pe titluri de stat. Iar astfel de instrumente se depreciază într-un context cu scumpiri accelerate precum cel din prezent.

Pe de altă parte, în acţiuni, în cea mai mare parte la Bursa de la Bucureşti, fondurile de pensii au circa 25% din care sub jumătate sunt în companii ale căror rezultate sunt pentru moment influenţate pozitiv de inflaţie. De la începutul lui 2022, indicele titlurilor de stat emise de MFP (calculat de Bloomberg şi care include şi cupoanele) are minus 8,5%, pe fondul randamentelor în creştere cerute de investitori, în timp ce BET-TR, principalul indice al Bursei de la Bucureşti şi care reflectă şi dividendele, are minus 2,5%, potrivit BVB.

Potrivit datelor ASF, valoarea unitară netă (VUAN) pentru fiecare din cele şapte fonduri Pilon II este cuprinsă între 22,3 lei pentru BRD Pensii la 27,8 lei pentru Metropolitan Life Pensii Private.

 

Datele sunt valabile pentru 20 mai 2022. Spre comparaţie în 2008 toate fondurile de pensii Pilon II au început la valoarea de 10 lei pentru unitatea de fond.

Valoarea acestor unităţi de fond ţine cont şi viramentele pe care românii le trimit obligatoriu în fiecare lună către administratorii de pensii private Pilon II, respectiv circa 800 mil. lei în medie. Cu alte cuvinte, scăderle iau în calcul şi intrările de bani din partea salariaţilor care cotizează la acest fond.

Potrivit celor mai recente date ale ASF, cele de la aprilie 2022, cele şapte fonduri Pilon II aveau active de 88,4 mld. lei, în scădere de la 89 mld. lei de la final de 2021.