Nicu Marcu, preşedintele ASF, a intrat în război cu administratorii de pensii private Pilon II: Modificăm o lege care generează privilegii nemeritate

Autor: Liviu Popescu 02.06.2022

♦ NN Pensii – cel mai mare fond Pilon II din România, a avut în 2021 comisioane din contribuţii de 15,6 mil. lei şi comisioane de administrare din active (în funcţie de rata de rentabilitate) de 182,4 mil. lei ♦ AZT Pensii a avut comision din contribuţii de 10,1 mil. lei şi din administrare de 114,4 mil. lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să elimine comisionul de administrare de 0,5% pe care un român îl plăteşte lunar din contribuţiile pentru administrarea economiilor de bătrâneţe, afirmând că este un „privilegiu nemeritat“ în contextul scăderilor pe care le înregistrează în ultimele 12 luni toate cele şapte fonduri de pensii Pilon II.

Astfel, prin vocea preşedintelui Nicu Marcu, Autoritatea atacă şi comisioanele din active în funcţie de rentabilitatea fondului, cele care reprezintă grosul comisioanelor pentru orice fond de pensii private Pilon II, susţinând că „trebuie corectată această inadvertenţă“ şi că în perioada următoare printr-o propunere de act normativ „se va îmbunătăţi cadrul de reglementare“.

Reacţia dură a ASF vine ca urmare a scăderii pe linie a valorii unitare a activului net (VUAN) pentru toate cele şapte fonduri Pilon II în ultimele 12 luni, mai exact o medie de 6,4%, ceea ce se traduce într-o pensie mai mică pentru cei „ghinionişti“ care s-au pensionat în mai 2022 şi nu în mai 2021 în pofida faptului că au contribuit perodic. Scăderile au fost determinate de scumpirile agresive şi de volatilitatea bursieră.

„Am iniţiat procedura pentru modi­ficarea unei legi care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private. Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorii fondurilor de pensii administrate privat percep de la cei care contribuie la respectivele fonduri de pensii un comision de administrare care este constituit din două surse, respectiv prin deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% şi prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună“, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, la solicitarea ZF.

Prin lege, administratorii P2 trebuie ca atunci când un participant îşi deschide dreptul la pensie să îi asigure cel puţin valoarea contribuţiilor transmise de acesta pe perioada vieţii active. Astfel de fonduri nu au un benchmark pentru moment, ca de exemplu un randament peste rata inflaţiei, acesta fiind eliminat în urmă cu mai mulţi atunci atunci când s-au stabilit normele de funcţionare ale sistemului de pensii Pilon.

„Trebuie să corectăm această inadvertenţă şi în perioada următoare, voi propune de urgenţă un proiect de act normativ, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea cadrului de reglementare incident activităţii administratorilor de fonduri de pensii, precum şi eliminarea comisionului perceput la contribuţia participanţilor la aceste fonduri“, spune Nicu Marcu.

Potrivit datelor ZF, un român care contribuie lunar cu 100 de lei către un administrator de pensii private plăteşte un comision de administrare de 0,5% perceput înainte de convertirea contribuţiei în unităţi de fond.

Din acest comision, 0,05% merg la ASF, 0,1% la Casa Naţională de Pensii Publice, iar 0,35% rămân fondului. Pe lângă acest comision mai este şi unul de maxim 0,07% din activul net total pe lună calculat în funcţie de rata de rentabilitate a fondului. Cel din urmă este grosul comisioanelor.