Azerbaidjan promite că va aproviziona Bulgaria cu gaze timp de 25 de ani

Autor: Bogdan Cojocaru 02.06.2022

Azerbaidjan va aproviziona piaţa bulgară cu gaze natural timp de 25 de ani, a declarant ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov, citat de Novinite.

El a făcut referire la un acord încheiat de guvernul bulgar cu Azerbaidjan, ţară care extrage şi aduce în Europa gaze din regiunea Mării Caspice.

„Ungaria este una dintre cele trei ţări europene care primesc gaze azere. Suntem siguri că interconectorul cu Grecia va fi finalizat în curând şi că Bulgaria va începe să primească gaze azere pe acolo. Va fi o contribuţie grozavă la securitatea energetică în aceste vremuri volatile“, a spus Bayramov.

Azerbaidjan şi-a construit, cu ajutorul Comisiei Europene, o conductă proprie prin care exportă gaze în Uniunea Europeană şi regiune. Acest combustibil este considerat o alternativă sigură la gazele ruse. Ungaria şi România ar avea şi ele acces la gazele azere dacă Bulgaria ar finaliza interconectorul la care s-a referit oficialul azer. Dar lucrările întârzie. Nu au întârziat însă lucrările la secţiunea bulgărească a gazoductului Balkan Stream al gigantului rus Gazprom.