Viorel Vasile, CEO Safety Broker: Riscul sistemic generat de falimentul City Insurance, din punctul de vedere al garanţiilor, există şi persistă în continuare şi părerea mea este că piaţa nu se va putea regla singură

Autor: Mircea Nica 02.06.2022

„Firmele mari, multinaţionalele au capacitatea de a veni cu o scrisoare de garanţie bancară şi şi-au rezolvat problema, dar constructorii români, din păcate mulţi dintre ei nebancabili, trebuie să îşi rezolve în termen scurt situaţiile create de acest faliment. Nu poţi să fii o companie care are pierderi 7-8 ani la rând şi să te duci să ceri o garanţie. Riscul major este de a intra într-o întrerupere a activităţii pentru mai mulţi constructori“.

Riscul sistemic generat de falimentul asigurătorului City Insurance, din punctul de vedere al garanţiilor, există şi persistă în continuare, iar spre deosebire de piaţa RCA, o piaţă matură care se poate regla singură, piaţa garanţiilor nu va putea face acest lucru, a spus Viorel Vasile, CEO al Safety Broker, în cadrul Formului Internaţional de Asigurări-Reasigurări (FIAR) 2022.

„În septembrie anul trecut, înainte de falimentul City Insurance, toată lumea era speriată de RCA şi care sunt efectele falimentului City Insurance asupra consumatorilor RCA. La momentul acela am spus că partea de RCA se poate regla singură, piaţa este matură, existau deja două falimente, exista o lege nouă a RCA în 2017 şi s-a şi dovedit că piaţa s-a reglat. Din păcate, riscul sistemic generat de falimentul City Insurance, din punctul de vedere al garanţiilor, există şi persistă în continuare şi după părerea mea piaţa nu se va putea regla singură“, a spus Viorel Vasile.