Doar patru fabrici de peste 100 de milioane de euro s-au deschis în România în ultimii cinci ani

Autor: Georgiana Mihalache 02.06.2022

Patru fabrici construite de la zero în urma unor investiţii de peste 100 mil. euro şi-au deschis porţile în ultimii cinci ani în România, potrivit datelor autorităţilor şi din anunţurile companiilor care au investit în producţia locală.

În total, circa 4.000 de oameni lucrează în cadrul acestor companii, în industria aeronautică, de electro­casnice, lemn sau combustibil bio.

Cea mai recentă deschidere a unei fabrici de peste 100 mil. euro a fost chiar în această săptămână, elveţienii de la Clariant anunţând inaugurarea oficială a fabricii de biocombustibil realizat din paie la Podari, Dolj. Trei ani a durat de la debutul construcţiei, din toamna lui 2019, până la inaugurare, dintre care un an au durat autorizaţiile şi testele din noua fabrică.

Alte proiecte majore de investiţii finalizate în ultimii ani au fost fabrica de MDF – un lemn de o calitate superioară PAL-ului – a grupului turc Yildiz Entegre România, fabrica de maşini de spălat rufe şi vase din Dâmboviţa a Artic, deţinută de grupul turc Arcelik şi fabrica de piese din aluminiu pentru avioane a Universal Alloy Corporation Europe din Maramureş.