Eurohold, compania mamă a Euroins România, a ajuns la venituri de 853 mil. euro în T1/2022, de patru ori mai mari faţă de T1/2021. Profitul operaţional a crescut de 10 ori în aceeaşi perioadă, până la 45 mil. euro

Autor: Mircea Nica 02.06.2022

Eurohold, grupul bulgar cu prezenţă în România prin intermediul Euroins România, a încheiat primele trei luni (T1) din 2022 cu venituri de patru ori mai mari faţă de T1/2021, ajungând la 853 mil. euro, în timp ce profitul operaţional a crescut de 10 ori în aceeaşi perioadă până la 45 mil. euro, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei.

„Am început anul foarte pozitiv în cele două linii cheie ale afacerii noastre şi în acest fel am continuat performanţa bună obţinută în 2021. Încă nu am simţit provocările cu care ne confruntăm de la sfârşitul lunii februarie, din cauza conflictului din Ucraina. Credem că afacerea noastră este bine structurată pentru a face faţă acestor provocări. Ne vom strădui să menţinem rata de creştere pozitivă pentru restul anului, respectând în acelaşi timp incertitudinea din Europa de Est şi creşterea economică fragilă, factori care ar avea un impact pentru aproape toate afacerilor în perioadele următoare.”, a transmis Kiril Boshov, preşedintele Consiliului de Administraţie al Eurohold.

Creşterea veniturilor grupului bulgar s-a datorat în principal consolidării rezultatelor filialelor din Bulgaria ale fostului grup CEZ, care au fost achiziţionate de Eurohold în iulie 2021. Aceste unităţi operează în prezent sub marca Electrohold Bulgaria. Afacerile din domeniul energiei au acumulat puţin peste jumătate din veniturile totale ale grupului în primul trimestru din 2022. La această creştere a contribuit şi veniturile obţinute din prime din activitatea de asigurări, generate de Euroins Insurance Group pe pieţele mai  noi ale grupului.

Activităţile energetice au jucat un rol important în creşterea rentabilităţii holdingului. Astfel, din profitul operaţional de 45 mil. euro, circa 36 mil. euro au venit din această activitate. În ceea ce priveşte zona asigurărilor, profitul operaţional obţinut din această zonă s-a dublat în primele trei luni din 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 10,3 mil. euro. Per total, profitul net a grupului Eurohold a fost de 18,9 mil. euro în T1/2022. Din perspectiva activelor, Eurohold a înregistrat o creştere anuală de 7,4%, ajungând la 2,4 mld. euro.

Subsidiara Eurohold - EIG, deţine două companii de asigurări în Ucraina - Euroins Ukraine şi European Travel Insurance Ukraine, care nu şi-au încetat activitatea şi funcţionează şi acum, în ciuda situaţiei actuale din ţară. Ponderea celor două companii în activele totale ale grupului este relativ mică - mai puţin de 5%.  Majoritatea angajaţilor celor două companii ucrainene şi familiile acestora au fost evacuaţi în Bulgaria imediat după declanşarea conflictului. Acum lucrează de la distanţă. Celelalte linii de afaceri mai mici ale holdingului contribuie, în general, pozitiv la rezultatele grupului.