Consiliul Investitorilor Străini: Provocările bugetare trebuie rezolvate prin măsuri sustenabile pentru economie. România se găseşte într-un context economic dificil generat de evoluţiile din piaţa energiei, de inflaţie şi de instabilitate geopolitică

Ziarul Financiar 02.06.2022

Consiliul Investitorilor Străini - FIC consideră că provocările bugetare curente trebuie rezolvate prin măsuri sustenabile pentru economia României, măsuri ce au ca miză adresarea problemelor curente fără a periclita viitorul economic al ţării prin împovărarea excesivă a companiilor.

FIS spune că România se găseşte într-un context economic dificil generat de evoluţiile din piaţa energiei, de inflaţie şi de instabilitate geopolitică.

Stabilitatea şi predictibilitatea regimului fiscal trebuie să fie prioritare pentru autorităţi în vederea menţinerii unui mediu de afaceri puternic şi atractiv. Doar în aceste condiţii sectorul privat va fi motivat să continue să investească şi să asigure locuri de muncă pentru cetăţeni. Orice modificare a cadrului fiscal, în lipsa unor studii de impact ori în lipsa unui strâns dialog cu mediul de afaceri, ar putea compromite potenţialul de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea investiţiilor străine directe.

Aşa cum rezultă din cel mai recent Studiu FIC, taxele şi impozitele plătite de companiile membre FIC au o contribuţie directă semnificativă la susţinerea bugetului de stat, la creşterea economică înregistrată în România, cât şi la crearea de bunăstare. Rezultatele relevă o imagine detaliată a contribuţiei majore a companiilor româneşti mari cu capital străin la bugetul de stat, cel mai important indicator fiind nivelul de colectare a TVA care este cel mai ridicat. Raportul/studiul oferă detalii cu privire la contribuţia pe care un eşantion reprezentativ de companii româneşti cu capital străin o are la realizarea veniturilor fiscale ale bugetului de stat prin taxele plătite.

Posibile măsuri care nu presupun un efort financiar suplimentar al companiilor şi care ar susţine suplimentarea veniturilor bugetare pot fi mecanisme pentru creşterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale, precum şi îmbunătăţirea colectării prin intermediul digitalizării ANAF. O mai mare determinare pentru absorbţia miliardelor de euro aferente PNRR ar asigura continuarea investiţiilor în mod accelerat şi realizarea reformelor prevăzute - inclusiv reforma fiscală prin creşterea veniturilor colectate de administraţia fiscală.

Eşantionul analizat în raportul FIC include 44 de companii româneşti mari cu capital străin, cumulând împreună mai mult de 105.000 de angajaţi (23 dintre acestea fac parte din top 100 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri, iar 6 dintre acestea sunt parte din top 15 bănci ca valoare a activelor). Companiile sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai bine de 25 ani. Investiţiile acestora cu valoare adăugată mare încep, în medie, la finalul anilor ’90, ceea ce sugerează că aceste companii au investit pe termen lung în România.

Într-un singur an, 2019, investiţiile companiilor FIC au acumulat peste 17 miliarde de lei, reprezentând 57% din cheltuielilor de capital conform execuţiei bugetului consolidat la 2019.

Cele 44 de corporaţii membre FIC au virat la bugetul României TVA şi accize în valoarea de 30 mld. lei, însemnând 30% din total TVA şi accize colectate de stat (97 mld. lei). Companiile analizate au mai făcut plăţi de peste 11,3 mld. lei către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuţiile sociale şi impozitul pe profit în anul 2019.

În 2019, în medie un salariu net al unui angajat din companiile membre FIC, a fost de 5.810 lei pe lună, cu peste 70% faţă de salariul mediu net pe economie de 3.340 lei.

Companiile analizate plătesc la timp atât salariile, cât şi contribuţiile angajaţilor, iar toţi angajaţii primesc salariile şi bonusurile pe carduri bancare. Astfel, companiile FIC contribuie la reducerea „economiei subterane” din România.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) include cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.