Pariul ZF pe viitorii campioni. Adrian Şulcă: Un sportiv trebuie să fie disciplinat şi în fiecare zi să se îmbunătăţească pe el însuşi

Autor: Georgiana Mihalache 03.06.2022

Cum ai ales să faci judo, ce te-a atras la acest sport?

Am început să practic judo în anul 2009, prin intermediul unui prieten m-am dus prima oară pentru că aflasem că el merge în fiecare zi. Primul lucru care m-a atras la judo a fost faptul că eu nu mă aşteptam să fie un sport de contact, credeam că e un sport demonstrativ. M-au atras echipamentul, tehnicile de judo.

 

Cine ţi-a fost alături la început de drum? Ai avut susţinere?

La început de drum, bunica nu a fost foarte de acord să practic sportul acesta, fiind fostă profesoară de matematică, spunea că eu trebuie să mă axez pe şcoală. Mama era plecată în Italia să muncească. Mie chiar îmi plăcea să fac mişcare, să fac sport, iar asta a fost o mentalitate imprimată în minte chiar de mama mea, care a spus să merg să fac judo.

 

Unde te antrenezi în prezent? Cum a fost parcursul până acum?

La 14 ani am venit în Cluj-Napoca, unde am stat până în 2019 la U CSM Cluj. Ulterior, de anul trecut m-am mutat la Dinamo Bucureşti, sunt la Oradea în prezent prin prisma faptului că aici este lotul olimpic de băieţi.

 

Este judo un sport costisitor? Cum l-ai simţit în toţi aceşti ani?

La început de drum a fost foarte costisitor pentru mine, eu îmi plăteam tot, de la echipamente, până la antrenamente şi deplasări, dar asta pentru că eram din Calafat şi acolo era un club privat, nu era finanţat nici de primărie, nici de sponsori. În Cluj-Napoca nu a trebuit să plătesc nimic, eram chiar plătit să fac judo, eram susţinut de club. Ulterior, când am intrat în Centrul Olimpic, m-a susţinut Federaţia. 

 

A fost dificil pentru tine, copil fiind, să urmezi acest program strict?

Dincontră, mie chiar mi-a plăcut. Preferam oricând să fac judo decât să ies afară. Eu am făcut totul din plăcere.

 

Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un sportiv?

Pe mine m-a ajutat disciplina. Un sportiv trebuie să fie foarte focusat şi în fiecare zi să se îmbunătăţească pe el însuşi.

 

De ce să se apuce copiii de judo?

Este un sport în care dezvoltă disciplina în viaţă, te învaţă cu greul de mic. Consider că dacă reuşeşti să faci judo, chiar şi ca hobby, poţi depăşi mult mai uşor greutăţile în viaţă.

 

Ce urmează acum în cariera ta, ce obiective ai?

Pe termen lung, obiectivul este participarea la Jocurile Olimpice, este visul oricărui sportiv. Vreau să mă dezvolt cât mai mult, să devin cât mai bun.

---

Sportivul tău preferat este...

Când eram mic, îl urmăream pe japonezul Toshihiko Koga

 

Trofeul visat este…

O medalie la Jocurile Olimpice

 

Mâncarea preferată:

Sushi

 

În sport contează munca sau talentul?

Munca

 

Hobby-uri după judo:

Video games, pe playstation sau calculator.