Reindustrializarea României. Dragoş Damian, Terapia Cluj: Să se treacă de la reindustrializare “la grămadă” la reindustrializare strategică

Autor: Mirabela Tiron 03.06.2022

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa locală, spune că este nevoie de o reindustrializare pe domenii strategice.

“Sugestia mea este să se treacă de la reindustrializare “la grămadă” la reindustrializare strategică. Pe sectoare economice care produc produse de bază, mâncare, construcţii, bunuri de larg consum, chimie, apărare.  Sisteme de şcolarizare ca înainte de ‘89, când şcoli profesioanale, facultăţi, licee produceau specialiştii necesari în domeniile strategice. Pe diplomaţie economică, ambasadorii să aibe liste de companii pentru care sa promoveze exportul, sisteme de offset - de la un nivel al importurilor “x” trebuie să produci ceva la noi în ţară. Să se facă oprirea imediată a regimurilor fiscale discriminatorii, nu mai folosesc la nimic.Reindustrializarea este o poveste fără ingineri”, a transmis Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Companiile au nevoie de predictibilitate pentru a implementa strategiile de dezvoltare dar şi de resursă umană cu competenţe pentru fiecare sector din industrie iar statul trebuie să asigure contextul, adică legislaţia potrivită, potrivit speakerilor prezenţi la evenimentul ZF Reindustrializarea României. "2022, Momentul adevărului, ce facem cu industria?”.

Reindustrializarea va aduce competitivitate pe producţie, produse mult mai bine definite şi mai calitative, care se pot lupta cu produsele oricărui producător european. Scopul ar fi ca produsele româneşti să fie prezente pe piaţa internaţională, afirma în cadrul evenimentului Liviu Stoleru, CEO ROCA Industry. El a mai precizat că  factorii care te opresc în a decide să faci o investiţie nouă sunt timpii de aşteptare şi birocraţia. Reindustrializarea se poate face doar având o gândire de viitor. Trebuie să ne uităm cum vor arăta următorii 20 de ani în contextul economic european şi românesc, mai declara Stoleru.

Ajay Aggarwal, preşedinte LIBERTY Steel Group Europa şi Chairman of the Board LIBERTY Galaţi, a declarat că  pentru a atrage noi investiţii este nevoie de mai multă infrastructură. Schimbarea în business trebuie să vină dinspre o mai bună comunicare la nivel de business, este greu să fii capitalist dar să aştepti să facă statul strategia, noi trebuie să ştim ce este de făcut, la nivelul unei industrii de nişă lipseşte această asociere între companii, este de părere Radu Burnete, executive director al Confederaţiei Patronală Concordia.

Trei sectoare pe care România poate construi în următorii 20 de ani sunt industria alimentară de înaltă procesare, industria chimică şi cea a componentelor electronice, potrivit lui Ionuţ Ilie, General Manager Ice Cream at Unilever South Central Europe – Bucharest.