Radu Burnete, confederaţia Concordia, una dintre cele mai puternice organizaţii patronale: În fiecare zi aflăm din presă despre noi taxe, deşi am cerut mereu să avem discuţii aşezate despre sistemul fiscal. Nu înţelegem rostul taxelor pe cifra de afaceri, cum ar fi taxa de solidaritate

Ziarul Financiar 03.06.2022

Confederaţia Concordia, una dintre cele mai puternice organizaţii patronale din ţară, critică modul cum liderii politici pun problema introducerii de taxe în România, bulversând sistemul fiscal. 

Introducerea unei taxe de solidaritate ca un procent pe cifra de afaceri nu are sens în condiţiile realităţii de astăzi. 

”Aflăm din nou despre noi taxe din presă, deşi am cerut mereu să avem nişte discuţii aşezate despre sistemul fiscal din România. Discuţiile nu se materializează într-un cadru structurat, dar în fiecare săptămână auzim alte idei. Săptămâna trecută era impozitul progresiv, săptămâna asta este taxa de solidaritate pe cifra de afaceri. Săptămâna viitoare, cine ştie. Despre taxa pe solidaritate nu pot decât să reiau ce am spus şi la finele anului trecut când am avut aceeaşi discuţie. Nu înţelegem rostul taxelor pe cifra de afaceri. Un procent care pare mic, în realitate, poate reprezenta mult mai mult decât impozitul pe profit. Mai ales în contextul actual, o taxă pe cifra de afaceri va contribui la inflaţie. Companiile care sunt deja bune plătitoare de taxe şi impozite sunt strânse cu uşa de multiplele crize prin care trece economia şi nu vor avea de ales decât să transfere aceste costuri suplimentare în preţuri. Taxa pe cifra de afaceri va deveni foarte repede o taxă pe consum.”, spune Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Concordia. 

Pe fondul discuţiilor legate de situaţia finanţelor publice, liderii PSD au adus în discuţie posibilitatea introducerii impozitului progresiv şi a unei taxe de solidaritate pe cifra de afaceri, ca în Germania, după cum spune Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. 

România are un deficit bugetar mare, peste 7-8% din PIB, iar actuala criză va înrăutăţi şi mai mult situaţia finanţelor publice. 

Creşterile de preţuri, explozia inflaţiei, creşterea dobânzilor şi încetinirea activităţii economice în anumite sectoare aduc nori negrii asupra economiei şi mediului de business. 

Guvernul are nevoie de bani, mai ales în condiţiile în care cheltuielile sunt în creştere, iar posibilitatea de a lua din economie mai multe venituri este redusă. 

Aşa că se readuce în discuţie sistemul de taxe şi impozite, dar fără ca liderii politici să ducă această idee până la capăt. 

PNL spune că nu vrea modificarea sistemului de taxe şi impozite, dar PSD, celălalt partener de la guvernare, tot aduce în discuţie taxarea progresivă şi introducerea unei taxe de solidaritate.