Sursă ucraineană: militarii ruşi au primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk

Autor: Petru Mazilu 05.06.2022

Un oficial ucrainean afirmă că generalul rus care conduce ofensiva din Ucraina a primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk, potrivit CNN.

Militarii ruşi „avansează" în mai multe zone la nord de oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, după ce au „finalizat regruparea trupelor", a anunţat, duminică, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Sâmbătă, administraţia militară a oraşului Sloviansk a declarat că sute de persoane fug zilnic din oraş, iar numărul evacuărilor aproape că s-a dublat în această săptămână. Un atac cu rachete care marţi a ucis trei persoane „i-a împins pe cetăţeni să plece", a declarat oficialul.

În apropiere de Lyman, Rusia „avansează, de asemenea, în direcţia Sviatohirsk, încercând să împingă trupele noastre pe malul drept al râului Siverskyi Donets", a dezvăluit armata.

Trupele ruseşti continuă să bombardeze zone din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, opt civili au fost ucişi şi 11 au fost răniţi în regiunea Doneţk, după ce forţele ruse au bombardat 15 zone, se arată într-un bilanţ al administraţiilor regionale, publicat duminică.

Rusia a efectuat, de asemenea, două lovituri aeriene în Doneţk, inclusiv una în timpul nopţii în oraşul-cheie Kramatorsk, care a provocat „daune serioase la două întreprinderi din oraş", dar nu s-a soldat cu victime, a declarat primarul Oleksandr Honcharenko.

Iar în Luhansk, forţele ruse au tras cu artilerie şi lansatoare de rachete multiple asupra a cinci zone, inclusiv Severodonetsk şi Lysychansk. De asemenea, au fost efectuate atacuri aeriene asupra a patru zone, au declarat oficialii regionali.

În plus, în Severodonetsk, o persoană a fost ucisă şi alte două au fost rănite după ce o clădire din complexul fabricii chimice Azot a fost avariată de bombardamentele artileriei ruse, au declarat oficialii regionali.

Unităţile ruseşti „se concentrează pe operaţiuni ofensive pentru a înconjura trupele noastre" în Severodonetsk şi Lysychansk şi pentru a "bloca principalele rute logistice", a precizat armata.

Generalul rus Aleksandr Dvornikov „a primit sarcina, până la 10 iunie, fie de a captura complet Severodoneţk, fie de a tăia complet autostrada Lysychansk-Bakhmut şi de a o prelua sub control", a declarat Serhiy Hayday, şeful administraţiei militare regionale Luhansk.

„Prin urmare, o cantitate uriaşă de forţe, tot ce aveau, toate rezervele - totul este folosit pentru a îndeplini aceste două sarcini", a adăugat acesta.

În apropiere de Severodonetsk, în oraşul Lysychansk, un centru de ajutor umanitar a fost „complet distrus" de bombardamentele ruseşti de duminică, a adăugat Hayday.

În nord-est, în regiunea Harkov, ruşii au folosit muniţii cu fosfor în zona Cherkaski Tyshky, la nord-est de Harkov, a precizat armata.

De asemenea, o persoană a fost rănită în urma bombardamentelor ruseşti asupra localităţii Chuguev, la sud-est de Harkov, iar alte câteva zone au fost ţinta unor focuri de armă în cursul nopţii, au declarat oficiali regionali.

„Inamicul nu încetează să tragă asupra poziţiilor trupelor noastre din apropierea oraşului Harkov", se arată în comunicatul militarilor.