Strategie de ţară made in Ro. În cel mai crunt an pentru preţul gazului, cu un minim de producţie internă, România a exportat gaze de 250 mil. euro. Valoarea este de 15 ori mai mare faţă de 2020. Aproape 1 mld. metri cubi au plecat peste hotare

Autor: Roxana Petrescu 06.06.2022

România a exportat anul trecut gaze naturale în valoare de 250 de milioane de euro, arată datele de la INS, o sumă de peste 15 ori mai mare faţă de cea din 2020.

Mai departe, datele din ra­poartele lunare ale Autorităţii Na­ţionale de Regle­mentare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că România a trimis la export 0,8 mi­liarde de metri cubi de gaz natural, o cantitate de peste 5 ori mai mare faţă de 2020, din aprilie până în august volumele exportate crescând expo­nenţial faţă de perioadele lunare similare din 2020. Raportată la con­sumul total de gaze al României din 2021, cantitatea exportată reprezintă circa 6% din cererea internă.

„Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă“, spun specialiştii din sector. “

În lunile de vară s-a văzut clar creşterea exporturilor, cel mai probabil cantităţile fiind înmagazinate în Ungaria şi apoi importate local, dar la preţurile de iarnă“, mai cred oamenii din sector.

Unele cantităţi s-ar fi întors în piaţă, dar la preţuri mai mari. Programul a fost prelungit până la finele anului 2023.

Mai departe, tot sursele din piaţă, spun că una dintre companiile posibil implicate în activitatea de export a gazelor naturale ar fi MET Energy România. Compania, parte a grupului elveţian MET, a terminat anul trecut cu un business de 2,4 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare faţă de 2020, arată datele de la Ministerul Finanţelor.

Pe data de 6 iunie, după apariţia articolului în ediţia tipărită a ZF, MET Energy România a făcut următoarea precizare:

MET Energy România nu a realizat pe parcursul anului 2021 activităţi de export de gaze naturale. Activitatea companiei a vizat acoperirea nevoilor de consum ale clienţilor săi de pe piaţa locală, oferind cele mai bune condiţii contractuale.